Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest fritidshus i Västerås – Hallsta i botten

Flest fritidshus i Västmanlands län finns i Västerås kommun: 2 377 stycken. Minst antal i Hallstahammar, med 174 sommarstugor.

Annons

Under fjolåret fanns cirka 577 000 registrerade fritidshus i landet visar färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Överlägset flest räknar Norrtälje kommun in: 25 868 stycken – hela 11 979 fler än tvåan i Sverige, Värmdö kommun, med 13 889.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ettan Norrtälje och tvåan Värmdö följs av Gotland (11 645), Härjedalen (8 594) och Borgholm (8 267) som kommunerna med flest fritidshus i landet.

I Västmanland kommer Sala på andra plats med 1 677 sommarstugor och trea är Skinnskatteberg med 1 206 stycken.

Därefter kommer Köping (1 140), Fagersta (753), Arboga (746), Norberg (546), Surahammar (408), Kungsör (324) och Hallstahammar (174).

Det finns stora skillnader i hur fritidshusen påverkar kommunerna.

– I typiska fritidshuskommuner kan det bli ett problem att det är ett så pass högt tryck och en stor ”osynlig befolkning”. Kommunen måste till exempel hålla sig med räddningstjänst, sophämtning och hemtjänst som klarar av det, säger Andreas Back, doktorand i kulturgeografi vid Umeå universitet, till Nyhetsbyrån Sirén som sammanställt statistiken från SCB.

– I kommuner som har mer av en stadsbefolkning minskar antalet fritidshus. Där köper folk fritidshus och flyttar in i som permanenta bostäder. I de mer rurala kommunerna ser man fritidshusen som ett sätt att locka till sig nya invånare och är ganska generös när det gäller hur man får bygga, hur stort och var man får bygga, säger Andreas Back.

– Glesbygdsfrågan som en del av det här är väldigt intressant, exempelvis om man tittar på bostadsmarknaden. Även i mindre kommuner där befolkningen i stort minskar, kan det bli konkurrens om husen mellan fritidshusägare, människor som vill flytta till orten och folk som vill bo kvar. Detta till stor del eftersom bankerna inte gärna lånar ut pengar till nybyggen i glesbygd, säger Andreas Back.

Mer läsning

Annons