Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickor med magbesvär söks till ny forskningsstudie

Yoga och dans kan lindra vid IBS-besvär hos unga. Det är forskare på god väg att visa. En ny studie i Västerås och Örebro ska undersöka det vidare, med start i höst.
Nu söker forskarna deltagare till projektet.

Annons
En ny studie ska undersöka om yoga och dans kan lindriga magbesvär. Foto: Nora Lorek / TT

Region Västmanland och Region Örebro genomför ett test med start i höst. Det handlar om tonårsflickor som har magont utan fysisk orsak – det som kallas IBS eller funktionella buksmärtor. Vården har hittills inte kunnat erbjuda mycket hjälp för den patientgruppen. Det finns nämligen inget botemedel – däremot en teori om att yoga och dans kan lindra besvären för dem som drabbas.

– Vi har kunnat se att yoga och dans hjälper för tonårsflickor 13-17 år, och vill nu gå vidare och testa i gruppen 9-13 år, säger läkaren Ulrika Lorentzon Fagerberg i ett pressmeddelande.

Hon är överläkare vid Barnkliniken vid Västmanlands läns sjukhus i Västerås och bedriver samtidigt forskning. Nu efterlyser hon flickor mellan 9 och 13 år som vill delta i projektet. Anledningen till att studien fokuserar enbart på flickor är att de i högre grad drabbas av dessa besvär. Dessutom är många flickor i den åldern intresserade av dans som aktivitet.

– Naturligtvis finns det pojkar som har den här typen av besvär också, men det är vanligare bland flickor. Pojkar som känner stress och oro kan reagera på andra sätt, till exempel genom att bli utåtagerande, säger Ulrika Lorentzon Fagerberg.

Flickorna som deltar kommer att delas upp i två grupper varav den ena ska testa yoga och dans, medan övriga ingår i en kontrollgrupp. Året därpå får kontrollgruppen vara med. Alla som deltar kommer alltså få prova yoga- och dansbehandlingen. Teorin är att dans och yoga leder till mindre stress och oro vilket i sin tur minskar magbesvären.

Behandlingen kommer att pågå två gånger per vecka under höst och vårterminen. Den som är i rätt målgrupp, det vill säga 9-13 år, och som haft återkommande magsmärta åtminstone under de sista två månaderna samtidigt som andra bakomliggande sjukdomar uteslutits, kan redan nu kontakta Forskningsmottagningen vid Centrum för Klinisk forskning i Region Västmanland. Även flickor som inte har haft kontakt med sjukvården tidigare kan höra av sig.

Ulrika Lorentzon Fagerberg är överläkare vid Barnkliniken vid Västmanlands läns sjukhus i Västerås. Arkivbild.

Läs också: Kronisk sjukdom drabbar fler unga

Mer läsning

Annons