Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gård i Västmanland bedövade inte kycklingar tillräckligt innan slakt

Länsstyrelsen kräver bättring av en kycklinguppfödare i Västmanland som har bedövat kycklingar på ett felaktigt sätt och inte kontrollerat att bedövningen blivit tillräcklig innan djuren slaktats.

Annons

I oktober fick länsstyrelsen en anmälan om brister hos en gård med småskalig fågeluppfödning i Västmanland.

Under ett oanmält besök konstaterade inspektören att den elbedövningsutrustning som användes inte var avsedd för kycklingar utan för större djur. Av den anledningen använde slaktaren utrustningen kortare tid för att fåglarna "inte skulle grillas" – ibland så kort tid som en sekund. Vid en uppföljande kontroll kvarstod bristerna.

Den expertis som länsstyrelsen rådfrågat menar att det krävs åtminstone fyra sekunders exponering av el för en kyckling. Dessutom har slaktaren inte kontrollerat att kycklingarna verkligen blivit bedövade: Vilket syns på att fågeln håller vingarna tätt intill kroppen, har öppna ögon, inga pupillreflexer och ingen kramp. I vissa fall har kycklingar som haft slutna ögon slaktats, trots att det kan vara ett tecken på otillfredsställande bedövning.

Länsstyrelsen har beslutat om ett föreläggande för att gården ska se över sin utrustning och sina rutiner. Myndigheten kommer kontrollera att gårdsägarna följer föreläggandet.

Mer läsning

Annons