Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar Björnstad (M): Lena Johansson (S) vilseleder om hyrpersonal

Annons
Hur går det med kostnaderna för hyrpersonal i Region Västmanland?Foto: VLT:s arkiv

Den rödgröna majoriteten i Region Västmanland (tidigare landstinget) basunerar ut att ett par verksamheter lyckats minska kostnaderna för inhyrd personal under kvartal 3 2017. Det är naturligtvis välkommet men innebär inte att beroendet av hyrpersonal nu är på väg att lösas.

Det är allt för tidigt att dra sådana slutsatser. På helårsjämförelse har Västmanlands kostnader för hyrpersonal inte minskat. Detta är något som Lena Johansson (S) inte redovisar i nyhetsinslagen i VLT och i P4 Västmanland den 7 november eller i sitt pressmeddelande.

Johansson vilseleder både media och medborgare med sitt utspel. Under första kvartalet 2017 ökade hyrpersonalkostnaderna jämfört med 2016 med 8 miljoner kronor, från 41 till 49 miljoner kronor.

Under andra kvartalet 2017 ökade kostnaderna med 3 miljoner kronor jämfört med samma period 2016. Att man då minskar kostnaderna med 6 miljoner kronor kvartal tre 2017 jämfört med 2016 blir en klen tröst eftersom man redan överskridit fjolårets kostnader med 11 miljoner under de första två kvartalen. Tyvärr ställde varken VLT eller P4:s journalister några följdfrågor till Lena Johansson om detta.

Samtidigt brottas verksamheterna med hög sjukfrånvaro (7 procent) och brister i arbetsmiljön. Det i sin tur leder till ökat behov av hyrpersonal eller ökade krav på befintlig personal att arbeta övertid. Det är idag inte realistiskt att tro att Region Västmanland kommer att nå målet att inom kort vara oberoende av hyrpersonal.

Arbetet med att minska behovet av hyrpersonal lämnar en hel del övrigt att önska. Sedan 2010 har det varit ett stort och återkommande problem för verksamheterna i Region Västmanland. Nu, sju år senare är frågan långt ifrån löst.

Det vi moderater efterlyser är ett helhetsgrepp eftersom arbetsmiljö, personalutveckling, lönestrategi, trivsel, hyrpersonal och sjukfrånvaro till alla delar påverkar varandra. Vi måste gå till botten med dessa problem, hantera personalsituationen och arbetsmiljön som en helhet.

Först då kan Region Västmanland nå eventuella mål avseende inhyrd personal.  Vi moderater arbetar för en bättre arbetsmiljö och personalpolitik i hela Region Västmanland. Då blir vården långsiktig, säkrare och attraktivare att arbeta inom.

Gunnar Björnstad (M)

ledamot i Regionfullmäktige Västmanland

Läs mer:

Insändare: Hyrpersonal i vården är en kortsiktig lösning

Debatt: Bemanningsföretag: Vårdbemanning ger mer och bättre vård

Mer läsning

Annons