Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17 förlorar jobbet

Företaget Gislaved International Support AB som äger gjuteriet och bearbetningeni Kolbäck och Sörstafors, är under rekonstruktion. 17 anställda har sagts upp.

Annons
Mindre gjutet. Elva har förlorat jobbet på gjuteriet i Kolbäck, ytterligare sex har förlorat jobbet i Sörstafors. foto: jackie meh

Gislaved International Support AB ägs av koncernen Arkmek som har huvudkontor i Borås. Tidigare hette företagen Fritsla Mekaniska och Rani.

Problemen för Gislaved International Support, som före uppsägningen hade 60 anställda, började under sista kvartalet 2011 och fortsatte in på första kvartalet 2012.

Så sent som förra sommaren var orderböckerna proppfulla.

– Nedgången gick snabbt och vi blev lite grann tagna på sängen. Vi hade kalkylerat med en ökad orderingång första kvartalet i år, säger Hampus Bylén, platschef på Gislaved International Support.

Den minskade orderingången har tvingat företaget till en rekonstruktion och uppsägningar av kollektivanställda.

11 från gjuteriet iKolbäck och 6 från bearbetningen iSörstafors har sagts upp med omedelbar verkan. De är hemförlovade och de har rätt till statlig lönegaranti under uppsägningstiden.

Några fler uppsägningar är inte aktuella, tror Hampus Bylén.

– Nej, den bemanning vi har nu räcker för nuvarande orderstock.

Rekonstruktionen innebär att företaget erbjuder en ekonomisk uppgörelse till sina fordringsägare. Den kommer att ta minst tre månader.

– Men det är den första månaden som är den mest intressanta. Under den tiden avgörs det om företaget ska klara sig eller inte, säger Ingemar Almteg, regionombud på IF Metall Västra Mälardalen.

Han är långt ifrån säker på att företaget överlever rekonstruktionen.

– Jag är orolig. Enligt uppgifter så har företaget inga tillgångar förutom personalen. Maskiner och annan utrustning är lånade från koncernen.

Men att företaget saknar tillgångar stämmer inte enligt rekonstruktören Rolf Eriksson.

– Dels har företaget egna fordringar, dels finns ett lager till ett betydande värde.

Rolf Eriksson utesluter helt att företaget kommer att gå i konkurs.

– Koncernen är stark och kommer att satsa de pengar som behövs för att genomföra rekonstruktionen. Däremot utesluter jag inte att fler kan sägas upp.

Gislaved International Support redovisade vid årsskiftet ett negativt resultat på 2 miljoner kronor. Företagets skulder utgörs i huvudsak av skatteskulder på cirka 2,4 miljoner kronor och leverantörsskulder om cirka 1,7 miljoner kronor. Dessutom har man skulder till företagen inom samma koncern på cirka 4 miljoner kronor och personalrelaterade skulder om cirka 3,8 miljoner kronor.

Ingen av de uppsagda eller anställda har blivit utan några pengar. Den statliga lönegarantin har sett till att löner och andra ersättningar betalats ut.

Mer läsning

Annons