Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders och familjen vill inte förlora lugnet

Ett 30-tal drygt 200 meter höga vindkraftverk in på knuten i Odensvi vill inte Anders Wittur och hans familj i Ursjötorp ha.

Annons
Om Scanenergy får som de vill kommer himlen bakom Anders Wittur och dottern Majken, 3 år, att inom några år vara fylld med vindkraftverk.

Det går inte att komma ifrån att det råder ett stillsamt lugn i Ursjötorp. Vinden rör sig i träden och fåglarna kvittrar i försommarsolen, inte ett oönskat brus hörs.

– Det här fruktar vi kommer att försvinna när ljuden från propellrarna hörs, säger Anders Wittur som för några år sedan lämnade Västerås för en oas i skogen.

– Ljudnivån får max vara 40 decibel från vindkraftverken, vilket motsvarar vad som får höras från en fabrik nattetid. Den ljudnivån finns ju inte här i dag.

Det är värmlandsföretaget Scanenergy som arbetar med att få tillstånd till att etablera en vindkraftspark strax söder om Vågsjön i trakterna av Odensvi i Köpings kommun.

Planerna har redan skapat oro och protester bland befolkningen i Odensvi. Men även på andra sidan gränsen i Lisjö är oron stor.

– Jag har inget mot vindkraft och inte i vår närhet om det varit fråga om fem–sex snurror i normalhöjd, säger Anders Wittur.

Vindkraftverken kommer att vara 210 meter höga. I Sverige finns inga sådana höga byggnader. Turning Torso i Malmö är 190 meter hög och Kaknästornet i Stockholm blygsamma 170 meter.

– Jag gissar att de kommer att synas ner till Hallsta, till exempel vid Åsby, säger Anders Wittur.

Förverkligandet av vindkraftsparken ligger flera år fram i tiden.

– Vi räknar med att lämna in tillståndsansökningarna i slutet av 2015, som planerna ser ut nu, säger Madeleine Weinholm, projektledare för vindkraftsparken.

Scanenergy har arbetat med liknande projekt sedan 2008. Just nu ligger man i startgroparna för sina första vindparker i Dalsland och Halland.

Företaget jobbar först och främst med att projektera, ordna tillstånd och skriva avtal med markägarna. Sedan låter man andra bygga och driva vindkraftanläggningarna.

– I Odensvi har vi gjort upp med alla markägare utom en. Nu går vi in i en samrådsfas med berörda myndigheter, kommuner och andra berörda, säger Weinholm.

Härom veckan hade man ett första möte med allmänheten i Odensvi där man fick utstå en hel del kritik för hur man presenterade sitt förslag.

– Vi förstår att människor är oroliga och kritiska. Det är självklart att de ska få framföra det till oss. Vi hoppas kunna ha ett mer formellt samrådsmöte före midsommar där alla ska få framföra sina åsikter.

Just nu är inte vindkraft en lönsam affär på grund av de låga energipriserna. Flera vindkraftsprojekt är satta på sparlåga eller har kraftigt bantats.

– Det kommer ju att dröja flera år innan alla tillstånd är färdiga och hur marknaden och lönsamheten kommer att se ut då har vi ingen aning om. Förutsättningarna förändras snabbt i den här branschen, säger Madeleine Weinholm.

Vindkraftsområdet, inom den blå linjen, ligger i Köpings kommun precis på gränsen till både Hallstahammar och Surahammar.

Mer läsning

Annons