Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd tvingades brotta ner dement

I höstas inträffade en hotfull situation på Strandgården i Kolbäck, där en dement boende angrep en ur personalen som tvingades till självförsvar. Men ingen anmälan görs till Socialstyrelsen.

Annons
Strandgården. Här finns demensboendet Strandlyckan.foto: mikael johansson

Om patienter i samband med hälso- och sjukvård riskerar att drabbas av skada eller sjukdom ska enligt lag en Lex Maria-anmälan göras till Socialstyrelsen.

– Vi har gjort en utredning och kommit fram till att den anställde tvingades handla i självförsvar för att inte bli skadad, säger Riita Männikkö, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska på Strandgården.

– Vårdaren måste till slut knuffa till den dementa boende för att freda sig själv. Den boende hamnade på golvet men skadades inte. Handlingen med självförsvar är i linje med bestämmelserna om nödvärn i Brottsbalken. Därför gör vi ingen Lex Maria- anmälan. Däremot presenterar vi åtgärdspunkter till Socialstyrelsen, fortsätter hon.

– Vi tar händelsen på största allvar, säger Annelie Todor, enhetschef på Strandgården.

Hur då?

– Vi har diskuterat vad som kan göras annorlunda för att det inte ska hända igen. Dessutom ser vi över utbildningen och ger personalen ytterligare handledning i hot och våld och hur vi kan bemöta dementa patienter.

Enligt vad VLT erfarit är bemanningen låg på Strandgården.

– Ja, på Strandgårdens övriga avdelningar, men inte på demensboendet Strandlyckan där händelsen inträffade. Där har vi den bemanning vi ska ha.

Mer läsning

Annons