Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Argumenten håller inte”

De har ett år kvar på Kantzowskas specialutformade program SamhällMedia. Nu vet eleverna varken hur, var eller när de kan fullfölja den. Politikernas svar ger de inte mycket för.

Annons
Tar upp kampen. Jonas Åhlström, Vanessa Mäkelä och Erika Kinisjärvi kämpar för att få gå kvar sitt sista år på det specialutformade programmet SamhällMedia på Kantzowska. Nu kommer de att ordna möten, namnlistor och prata med alla partier i kommunfullmäktige.

– I går var man arg och undrade om de inte bryr sig. I dag vet vi att de inte gör det, säger Vanessa Mäkelä.

Hon och klasskompisarna Erika Kinisjärvi och Jonas Åhlström var med på det spontana mötet i fullmäktigesalen i tisdags då eleverna krävde svar från politikerna.

– Deras argument håller inte, De säger att det blir kaos om vi går kvar, men vi tror att det blir kaos om vi måste byta skola och lärare det sista året, menar Vanessa.

– En tjej fick ställa sin fråga fem gånger innan Catarina (Pettersson, kommunalråd) svarade, och då var det ett halvt svar, De som argumenterade för länge blev avbrutna mitt i en mening. De behandlar oss jättedåligt, menar Erika.

De upplever också att de får olika svar på samma fråga. Gymnasiechefen Lars Jonsson sa att nedbantningen inte har med ekonomin att göra utan med kvalitén, medan andra har svarat dem att det är ekonomiska skäl.

Skolarbetet påverkas av den uppkomna situationen.

– Det är jättesvårt att koncentrera sig nu, säger Jonas.

– Lärarna försöker få oss att fokusera, men de har förståelse för oss också, säger Erika och Vanessa.

Både Jonas, Erika och Vanessa begriper att det inte går att driva skolan vidare om det inte finns ett elevunderlag. Men de menar att kommunen borde ha stoppat intagningen av nya elever och låta dem som redan börjat få gå klart. De vill få avsluta sin utbildning med de lärare och lokaler de känner.

Just deras linje är dessutom specialkomponerad och finns inte i Västerås. De läser mediaämnen de första två åren medan en vanlig samhällslinje har läst andra ämnen. De ämnen som krävs för högskolebehörighet skulle SamhällMedia läsa i trean. Nu kan det bli så att de måste läsa ett fjärde år, eller läsa på distans på sommaren, för att kunna fullfölja utbildningen.

Eleverna påpekade för politikerna i fullmäktigesalen att de borde ha berättat för dem att Surahammars kommun skulle dra sig ur gymnasieförbundet när de valde gymnasieprogram i årskurs nio.

– Deras svar på det var att de lär sig av sina misstag och att det skulle bli bättre nästa gång. Men det sa de om Tunaskolan också, säger Erika.

– De varnade oss hela tiden för friskolorna och sa att de kan läggas ner. Men nu gör de det själva, säger hon.

– Och i tisdags sa Lars att friskolorna kommer att ta emot oss med öppna armar, säger Vanessa.

Nu kommer de att kämpa för att få gå kvar. De kommer att fixa möten, göra en namninsamling och kontakta alla partier i kommunfullmäktige innan fullmäktigemötet den 26 april då det slutgiltiga beslutet ska tas.

Mer läsning

Annons