Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bebis fick inte åka taxi med sin mamma

Gravt synskadade Anette Berghström fick inte ta med sig sin tre månader gamla dotter i taxin när hon skulle åka till lasarettet.

Annons
Nekad. Anette Berghström från Kolbäck, fick inte ta med sig dottern Tuva, 3 månader, när hon skulle åka till lasarettet med hjälp av Samtrafik.

Kolbäcksbon Anette Berghström hade en läkartid i Köping i dag. Men den tvingades hon boka av. Samtrafik nekade henne att ta med dottern Tuva i taxin.

– Så är reglementet för bokade sjukresor fick jag veta.

Anettes make arbetar på annan ort i veckorna och kan varken agera chaufför eller vara hemma med dottern. Hon har heller ingen vän som kan köra henne, säger hon. Inte heller någon som kan vara barnvakt.

– Så jag kan alltså inte åka på förbokade läkarbesök eftersom jag är synskadad och har barn? undrar hon retoriskt.

Anette Berghström frågade Samtrafiks beställningscentral varför hon inte fick ta med sig dottern och fick svaret att det krånglar till det för taxichauffören som då måste hämta bilbarnstol.

Anette Berghström är mamma också till en treårig son. När han var bebis bodde familjen i Skaraborg. Där råkade hon aldrig ut för detta.

– Jag tänker ta kontakt med diskrimineringsombudsmannen. För så här ska det väl inte vara?

Samtrafiks telefonist bekräftade i går kväll för VLT att reglerna är sådana. Endast ledsagare får åka med.

Torbjörn Winberg är förbundsdirektör för Samtrafik. Han säger att ett skäl att säga nej till barn är att de tar upp en plats som en annan sjukresenär skulle kunna använda vid samåkning.

– Men det är ju inte Samtrafik som beslutar om reglerna, det gör landstinget, säger han och påpekar att vid en akut sjukresa får man ta med barn.

Mer läsning

Annons