Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behandlingshemmet svarar

– Det sker inga visitationer eller provtagningar utan den enskildes samtycke. Det säger Tomas Degerlund, föreståndare på Borgby behandlingshem.

Annons
Inspektionen för vård och omsorg har bett behandlingshemmet att komma in med skriftlig redovisning kring rutinerna.

VLT berättade igår om att behandlingshemmets rutiner saknar stöd i Socialtjänstlagen. Det handlar om urinprovtagning och kropps- och rumsvisitering som behandlingshemmet utför i syfte att skapa en trygg och drogfri miljö. Inspektionen för vård och omsorg har bett behandlingshemmet att komma in med skriftlig redovisning kring rutinerna.

Föreståndaren för Borgby behandlingshem, Tomas Degerlund, försäkrar att ingen av de intagna blivit visiterad eller fått lämna urinprov utan att lämna sitt samtycke, något som krävs enligt lagen.

– De här rutinerna som IVO hänvisar till har ett par år på nacken och mycket har hänt sedan dess. I dag är vi noga med att förklara för den enskilde vad våra regler innebär och varför vi har dem. Tycker den enskilde att det är okej får han skriva under ett dokument och blir intagen, säger Tomas Degerlund och fortsätter:

– Det här vållar aldrig några problem, tvärtom. Våra klienter tycker att det är bra med rutiner för en trygg och drogfri miljö och de vill kunna ha svart på vitt att de sköter sig.

Mer läsning

Annons