Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergborrning gick snett

Det borrades för bergvärme i en tomt på Stråkvägen i Surahammar. Rätt som det var flög 60 meter värmeslang upp på granntomten.

Annons

Det var i tisdags kväll som Ola Andersson från BGE borrade för bergvärme på en tomt på Stråkvägen. Djupet var cirka 80 meter. Plötsligt hördes en smäll och 60 meter värmeslang for rakt upp i luften på tomten två hus bort.

Slangen landade där den kommit upp och ingen skadades. Vatten forsade upp från hålet men det var inga stora mängder utan försvann ganska snabbt ner genom gatubrunnen.

När man borrar för berg-värme används tryckluft för att driva hammaren. I det här fallet letade sig luften in genom en spricka i berget som ledde till grannens borrhål. Ett slutet brunnslock ovanpå borrhålet gjorde att trycket byggdes upp extra mycket.

Ola Andersson förklarar att marken där Stråkvägen ligger består av sprucket rörberg.

– Men man har ändå ingen aning om hur det ser ur därunder. Men olyckor av det här slaget är sällsynta, det finns ingen anledning till oro när man borrar för bergvärme, säger Ola Andersson.

Olyckan till trots, arbetet med att borra för bergvärme fortsätter.

– När sånt här händer kan man inte fortsätta att borra i samma hål, utan får borra ett nytt. Men den här gången blir det inte lika djupt.

Grannen som fick värmeslangen uppskjuten genom tomten behöver heller inte bekymra sig.

– Vi kommer att fixa till det och försäkringar täcker de kostnader som uppstår, säger Ola Andersson.

Mer läsning

Annons