Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betessläpp lockade en rekordpublik

Över 3000 personer såg hur korna rusade ut på grönbete på gården Gärdshammar i Ramnäs i helgen.

Annons
Folknöje. Drygt 3000 såg betessläppet på gården Gärdshammar i Ramnäs. Det är nästan en fördubbling mot förra gången, 2009. Då kom cirka 1800 personer.

– Det var lite mer än vi hade trott. Vi hade satt ett tak på 2000 personer men bokningssystemet tog inte bort de övertaliga bokningarna. Men det är sådant man får lösa, man måste ge tillbaka lite till konsumenten, säger Lars Fagerström som driver gården tillsammans med Ylva Abrahamsson.

Inte bara barnfamiljer och mor- och farföräldrar fanns på plats på söndagen, utan också många ungdomar. Claes Westerlind och Katya Saguero hade rest från Ludvika för att uppleva sitt livs första betessläpp.

– Min syster tipsade mig. Hon hade varit på ett betessläpp i Göteborg och hon tyckte det var jättehäftigt. Så då packade vi picknickkorgen och åkte till det betessläpp som låg närmast, berättar Katya Saguero.

– Det här måste vara ko-lycka i dess renaste form. Man kan ju bara tänka sig själv att vara inlåst hela vintern och sedan få komma ut. Då skulle man vara hyfsat glad, säger Claes Westerlind.

Och korna verkade mer än hyfsat glada. De skuttade omkring och sträckte ut sig ordentligt i gröngräset och kastade en och annan undrade blick på alla bakom stängslet.

– Roligt, men lite läskigt. De såg ut som om de skulle gå till anfall, tyckte Elina Crona, nio år, från Avesta, som såg kosläppet på bästa ståplats nära lagårn tillsammans med mamma Kicki och lillasyster Fanny, tre år.

Mellan Avesta och Ramnäs är det sju mil.

– Det var värt åkturen. Helt klart kommer vi att göra om det nästa år, säger mamma Kicki.

– De var bättre än bäst, tillägger Elina.

Mer läsning

Annons