Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende vred om armen på vårdare

När vårdpersonal på Ädelstenens äldreboende skulle prata en dement man till rätta tog han plötsligt tag i armen på en av kvinnorna och vred om.

Annons

Kollegan försökte förmå mannen att sluta, men han vred i stället om hårdare. Situationen eskalerade och mannen bet även i kvinnans arm samt måttade sparkar. När kollegan tryckte på överfalls- larmet släppte mannen greppet om kvinnan men började i stället jaga dem utan att få tag på dem. Han slängde dessutom saker omkring sig, bland annat en sockerskål och en grötkantin.

Efter en stund lugnade mannen ned sig och personalen fick kontroll på läget. Den attackerade kvinnan klarade sig men båda vårdarna chockades.

Mannen låg från början på golvet i korridoren på en av avdelningarna när vårdarna gick fram till honom och bad honom, med lugn röst, att gå och lägga sig i sin säng. Det var då han snabbt reste sig och vred om kvinnans arm.

– Mannen visste inte vad han gjorde och därför har vi inte polisanmält honom, säger enhetschefen Teija Lievonen som i övrigt inte vill kommentera händelsen specifikt på grund av sekretess.

Händelsen är anmäld till arbetsmiljöverket som har inlett en utredning.

– Vi har redan genomfört en del åtgärder. Bland annat satte vi in extra personal. Vi har också påpekat till våra anställda att de måste vara noga med att läsa på om patienterna, säger Teija Lievonen.

Mer läsning

Annons