Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bommarna var fasttejpade

(Uppdaterad) Tåget kom utan att bommarna fälldes eller att rödljuset lyste. När Trafikverket larmats och kom till järnvägsövergången i Hallstahammar upptäcktes att bommarna var fasttejpade.

Annons

– Vi ser väldigt, väldigt allvarligt på det här. Det är en lek med människoliv, och händelsen är polisanmäld, säger Clas Lundstedt, pressinformatör på Trafikverket, före detta Banverket.

När lokföraren på Stena Recycling-tåget kom fram mot övergången vid sjutiden i går morse fick han rött ljus. Han stannade tåget och ringde tågledningen i Stockholm som gav honom klartecken att passera.

– Tåg kan få passera även om bommarna inte är nedfällda. Lokföraren signalerade, såg ingen i närheten, och passerade med reducerad hastighet övergången. När lokat passerade övergången såg lokföraren ingen bil i närheten, säger Mikael Karlsson, trafikansvarig på Stena Recycling.

Joachim Svärdh från Hallstahammar var på väg till jobbet i Köping och blev minst sagt förvånad när han kom fram till järnvägsövergången på Nygatan. Det långa Stena-tåget körde förbi helt obevakat.

– Det var en overklig känsla. Jag insåg att nåt var fel. Jag tänkte, shit, vad händer när nästa tåg kommer.

Han tog snabbt upp sin mobil och filmade händelsen. Joachim Svärdh ringde SOS Alarm och sin fru som snart skulle köra över samma järnvägsövergång för att varna henne. Han ringde också trafikupplysningen.

Joachim Svärdh stod först i kön med en bil efter sig, och en bil stod på andra sidan spåren. Men alla hann uppmärksamma tåget och ingen olycka är rapporterad.

Det var bara ett tåg som hann passera övergången innan Trafikverket fick kontroll på situationen. Enligt Trafikverket var felet åtgärdat 07.40 på fredagsmorgonen.

Mer läsning

Annons