Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Burundier visar väg till integration

Det Burundiska föreningen i Hallstahammar har inspirerat andra invandrargrupper att starta föreningar och på den vägen integreras i det svenska samhället.

Annons
Tack för ert stöd. Före detta pastorn för Missionskyrkan i Hallstahammar, Maj-Lis Fyrö, kramar om Christine Kanyane från Burundiska föreningen. Missionskyrkan har varit en av Burundiska föreningens samarbetspartner under projekttiden.Foto: JACKIE MEH

– Vi vill att barnen och ungdomarna ska förstå att de själva kan avgöra sin framtid. Vi uppmuntrar dem att göra sitt bästa i skolan och vara aktiva på fritiden, säger Sakarije Mohamed, som tillsammans med Mahamoud Sharif, Abdikanir Hassan och Ismail Ali Nuur har startat Somaliska ungdom- och idrottsföreningen i Hallstahammar.

– Många somalier som har bott i Sverige länge och gått arbetslösa kanske säger att det är ingen idé att försöka, eftersom det ändå inte finns jobb för oss. Men den typen av påståenden existerar inte ¿i vår förening.

Föreningen har i dag ett 60-tal medlemmar och har bildat ett fotbollslag som åker till andra kommuner i när-¿heten och spelar matcher ¿mot andra somaliska föreningar.

– Vi kommer också att arrangera informationskvällar där vi talar om faran om att missbruka alkohol och droger.

Också de drygt 20 eritreanerna i Hallstahammar är på gång att bilda en förening.

Både somalierna och eri-treanerna har blivit inspirerade av den Burundiska föreningen. En invandrarförening som lyckats kombinera en aktiv roll i Hallstahammars föreningsliv med ett eget Kulturcenter där man stolt visar upp sin egen kultur.

Vill sprida framtidstro. Dennystartade somaliska ungdoms- och idrottsföreningen i Hallstahammar syftar till att få somaliska barn och ungdomar att känna de har makt att själva påverka sin livssituation. Studier och aktiviteter uppmuntras. Männen bakom föreningen är, från vänster Ismail Ali Nuur, Mahamoud Sharif, Sakarije Mohamed och Abdikanir Hassan.

Mer läsning

Annons