Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Philip kommer till Strömsholm

Prins Carl Philip kommer att inviga en utställning om sin pappas farbror prins Bertil på Strömsholms slott.

Annons
Minnesbild. En bild ur VLT:s arkvi från 1948 när VSK vann SM i bandy. VSK:arna Einar Bergström, lagledare, Henry Engströn målvakt, Bertil Thunman, back, får ta emot medlaljer av Prins Bertil.

I år är det 100 år sedan som prins Bertil föddes. Han hade många epitet under sin livstid som idrottsprinsen, motorprinsen och prince charming.

Nu har hovet bestämt sig för att hedra hans minne med en utställning som både visas på Strömsholms slott och Stockholms slott.

Prins Bertil föddes 1912 och visade i unga år stort intresse för sport. 1947 blev han ordförande för Riksidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté.

Även motorintresset föddes i unga år. Det finns bilder på honom som ung i trampbilar. När han blev större blev det både snabba bilar, motorcyklar och motortorpedbåtar som han lärde sig att handskas med. Under andra världskriget var han svensk marinattaché i London och var känd för att ta sig fram med motorcykel. Det var också då som han träffade sitt livs kärlek Lilian Craig. Det tog 30 år innan de fick lov att gifta sig,

Prins Bertil avled den 5 januari 1997.

Den 8 maj kommer inställningen att invigas på Strömsholm av en annan idrott- och motorintresserad prins – nämligen Carl Philip.

Carl Philip har ju varit aktiv på motorbanorna som tävlingsförare.

Utställningen som visas på Strömsholm är en fotoutställning som skildrar prins Bertils liv. Bilderna är till stor del hämtade ur Bernadottebibliotekets fotoarkiv.

På Stockholms slott kommer även en del privata föremål att visas i samband med utställningen.

Mer läsning

Annons