Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gör vården möjlig

Källbogården i Surahammar är en av få äldreboenden i landet som har speciell personal som tar hand om städning och tvätt. Det ger vårdpersonalen mer tid för de boende.

Annons
Kul på jobbet. Lokalvårdarna Maja Lilja, Kim Jonsson, semestervikarie och Eva Nyman avlastar vårdpersonalen på Källbogården som slipper städning och tvätt. Dessutom har de kul på jobbet. Foto: Lilian Haraldsson

Stressen med att sköta tvätt och städning och samtidigt hinna vårda de äldre är något som personal på de flesta äldreboenden i landet brottas med, enligt uppgifter från fackförbundet Kommunal.

Ofta städar vårdpersonalen både de boendes rum och sköter dessutom all grovstädning. Men inte på Källbogården i Surahammar. Där finns lokalvårdare som sköter tvätt och städning, På det sättet avlastas vårdpersonalen och kan ägna sig åt att vårda de gamla.

VLT träffar Eva Nyman och Maja Lilja som arbetar som lokalvårdare på Källbogården. Äldreboendet omfattar flera avdelningar med demensboende och vanligt vårdboende. Dessutom finns även dagvårdsverksamhet, rehabilitering och korttidsboende.

– Vi är tre ordinarie lokalvårdare och städar på beting. Förutom Maja och jag är det också Therese Hietela som har semester nu. Vi kan lägga upp städningen som vi själva vill och jobbar bra ihop. Det är därför det är så roligt att arbeta här, säger Eva Nyman och får medhåll av Maja Lilja.

– Det är fritt och så givande att ha kontakt med de boende, säger hon.

De berättar att de har gått en städutbildning och är nu certifierade.

I tvättstugan träffar vi Linda Sahlström som arbetar som vikarie i sommar. Hon har hand om tvättstugan när Eva Finnilä har semester. Hon tvättar, torkar, manglar och viker sängkläder och handdukar.

På en av avdelningarna träffar vi Jonas Lindell som är undersköterska.

– Tack och lov att vi har städ och tvättpersonal. Annars vet jag inte hur vi skulle klara oss. Det finns inte en chans att vi skulle hinna städa också, Det är tillräckligt stressigt som det är, konstaterar han.

Zdenka Mardetko är ordförande i fackförbundet Kommunal i Surahammar. Hon är förvånad över att det är så få äldreboenden som har den organisation som Surahammars kommun har.

– Det har alltid varit så. Ända sedan kommunen tog över äldreomsorgen från landstinget på 1980-talet har arbetsuppgifterna varit uppdelade på vård och städ. Men jag har förstått att det är ganska unikt för Surahammar.

– Det är ju lite speciellt att städa på vårdavdelningar. Här finns hårda krav på hygien, bland annat för att minska smittorisken. Därför är det jättebra att vi har utbildad städpersonal som utför sysslorna. De är riktiga hustomtar, fortsätter hon.

Att ha speciell personal som tar hand om städning och tvätt borde väl minska stressen för vårdpersonalen?

– Både och. På vissa avdelningar är det så. Men en del av de äldre är från och till så sjuka att de behöver mycket tillsyn. En del dygnet runt. Då är det tufft för vårdpersonalen, säger Zdenka Mardetko.

Är bemanningen lägre för vårdpersonalen därför att ni har speciell städpersonal?

– Nej, den ligger ganska normalt. Däremot har vår personal möjlighet att välja sysselsättningsgrat. Ett tiotal har gått upp i tid. Det har ökat bemanningen, säger Lisbeth Berg-Hedmark, personalchef på Surahammars kommun.

Tvätteriet. Linda Sahlström har hand om tvätteriet på Källbogården under sommaren

Äldreboenden

Enligt uppgifter från fackförbundet Kommunal är det vanligt att vårdpersonal som arbetar på äldreboenden, sköter alla arbetsuppgifter själva, inklusive städning och tvätt. Även matlagning kan ingå i arbetsuppgifterna.

På Källbogården finns speciell personal som sköter städning och tvätt.

Mer läsning

Annons