Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tänker satsa på en ny järnaffär i Sura

Svante Lagerkvist och Janne Lundmark är killarna som vågar satsa på att driva butik i Surahammar. ”Vi brinner för orten, men vill inte bedriva välgörenhet för det utan vill gå med vinst också” säger Svante Lagerkvist.

Annons

Surahammar. För inte så länge sedan var det upprörda känslor i Surahammar för att järnaffären skulle slå igen. När Ahlsell skulle ta över ansågs butiken ha för liten lönsamhet för att överleva.

– Vi började snacka några stycken om det där och om att kanske ta över, säger Svante Lagerkvist, som idag arbetar i Proffpartners butik i Västerås.

Efter att ha talat med mäklaren och tittat på butikens bokföring så insåg de att det faktiskt fanns underlag för att det skulle kunna fungera.

– Vi hade ju bara hört rykten om att det gått dåligt tidigare, men det stämde inte riktigt.

Från Almi och från banken blev beskeden också positiva. Även ägarna Ahlsell var tillmötesgående och kunde ge dem ett bra erbjudande.

Efter att de fått godkänt från sina respektive familjer att gå in i den lite osäkrare egen företagar-världen så var saken bestämd. Och snart kommer de att öppna butiken, det är bara avslut på arbetet och kontraktskrivning kvar. Nästa vecka slutar Svante Lagerkvist och Janne Lundmark på Proffpartner i Västerås och den 24 januari öppnar ”Sura järn”.

Butiken kommer att sälja klassiska järnaffärssaker, som elartiklar, arbetskläder, trädgårdstillbehör och färg.

– Man ska inte behöva åka till Västerås för att köpa verktyg och tapeter. Två av de som var anställda i den gamla Järnia-butiken hänger med, och sedan blir det vi två och så min pappa som kommer att hjälpa till.

En stor samlad erfarenhet från järn- och färgbranschen kommer alltså att finnas, och det är viktigt, säger Svante Lundkvist. Butiken kommer delvis att vara Järnia-franschise, och exempelvis följa deras lampsortiment i julhandeln.

Det är det varmt klappande Surahjärtat som framför allt lockar honom och kollegan, som bor i Ramnäs, att satsa på hemorten.

– Det är ju det som gör att vi känner extra för butiken. Det har varit så mycket negativt som har hänt. Folk sa ”först var Coop, och nu ska Järnia OCKSÅ lägga ner”. Han fortsätter. – Men det vore så himla läckert att vara med om att se till att vända trenden här i Sura. Vi har fått så mycket positiva reaktioner från folk på att vi ska göra det här. – Det känns som att suringarna har förstått allvaret.

Mer läsning

Annons