Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dement blev liggande

En boende på gruppboendet Tuvan i Hallstahammar hittades liggande på golvet i sitt rum. Rörelsevakten som skulle slå larm fungerade inte.

Annons

Händelsen inträffade i slutet av november 2011. Kvinnan slog upp ett sår i huvudet vid fallet. Sjuksköterska och läkare tillkallades, men som tur var klarade sig kvinnan utan allvarliga skador. Hon behövde inte skickas till lasarettet utan omvårdnad i hemmet räckte.

Kvinnan har en rörelsevakt installerad, eftersom hon fallit vid flera tillfällen tidigare.

Hon har en demensdiagnos och blir ibland orolig.

I samband med att personalen hittade kvinnan på golvet upptäckte de att rörelsevakten inte indikerat under hela natten, trots att larmet aktiverades kvällen innan. Personalen gjorde en anmälan till arbetsgivaren om händelsen som nu har utretts.

Tuula Lindberg, enhetschef inom äldreomsorgen i Hallstahammars kommun uppger i utredningen att larmrapporteringen har brister.

Hon konstaterar också i analysen att personer som har skyddsåtgärder i form av rörelsevakt, larmmatta eller dörrlarm behöver kontinuerlig tillsyn trots larmen, och att det inte går att förlita sig på tekniska lösningar.

Nu har en översyn gjorts om hur kontroll av att larm är påslagna, tillsyn hos boende och hur överrapportering mellan personal sker.

Tuula Lindberg har bedömt att ingen anmälan behöver göras enligt Lex Sara till Socialstyrelsen. VLT har sökt henne för en kommentar utan resultat.

Mer läsning

Annons