Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är för jäkligt”

Ingen av de elever som VLT pratat med på Virsboskolan ser fram emot att byta skola vid en eventuell nedläggning av högstadiet.

Annons
Vill inte splittras. ”Det var struligt i början, men nu har vi börjat trivas så bra i klassen. Jag har ingen lust att byta klass och skola”, säger Malin Willén, andra från höger och får medhåll av de andra tjejerna i gruppen. Från vänster Hanna Gustafsson Hentilä, Moa Söderlund, Malin Willén och Joelina Pettersson.FOTO: JACKIe MEH

Det var i går som VLT berättade om att Socialdemokraterna vill lägga ned högstadiet på Virsboskolan från hösten 2014 på grund av att elevunderlaget är för klent. Både ekonomin och undervisningen blir lidande, menar Socialdemokraterna.

Rektorn Ingela Dahlqvist hänvisar till politikerna och skolchefen Kurt Haraldsson när det gäller frågor om nedläggnigsförslaget.

– Min uppgift är att göra det bästa av det jag har när de gjort beslutet, säger hon.

De lärare på Virsboskolan som VLT varit i kontakt med vill inte uttala sig. Eleverna däremot är desto mer frispråkiga.

– Det för jäkligt att de vill lägga ned Virsboskolan. Vi har precis börjat trivas ihop i klassen, och så ska vi byta klass nästa år, suckar Malin Willén, som går i åttan.

Varken Malin Willén, eller hennes klasskamrater Joelina Pettersson och Hanna Gustafsson Hentilä har någon lust att börja på Hammarskolan i Surahammar.

– Jag har hört att det ska förekomma mobbing där, säger Hanna Gustafsson Hentilä, något som Joelina och Malin också har hört.

– Jag går hellre i Hallstahammar eller i Västerås än i Surahammar, säger Malin Willén.

Klassen har hemskunskap och längre in i köket står Benjamin Sotala.

– Det är trist om skolan läggs ned, det funkar ju bra här. Det blir ju jobbigt att åka, så jag hade hellre sett att Virsboskolan blir kvar, säger Benjamin.

– Jag det är trist att hålla på och pendla, instämmer Henrik Ström.

Allt pekar på att skolan läggs ned utan större politiskt motstånd. De andra partierna har åtminstone inte i dagsläget några motförslag att komma med.

– Undervisningen riskerar att bli undermålig om klasserna blir för små. Det är viktigt att barnen får en bra utbildning, säger Jimmy Hjorth.

Erkki Visti från Centerpartiet anser att de styrande missat att ta ett helhetsgrepp när det gäller skolorna i kommunen. I så fall hade man kanske satsat i Virsbo också, funderar han. Samtidigt förstår han att Virsboskolan måste stänga om elevunderlaget är för dåligt.

Varken Centern, Moderaterna eller Folkpartiet kan svara på om de tänker komma med något motförslag eller inte.

– Jag vet inte vad Socialdemokraternas förslag grundar sig på, jag vet ingenting vad som har hänt. Så jag kan varken säga bu eller bä, säger moderaten Sten-Ira Olofsson uppgivet.

– Vi har inte fått se några siffror eller någonting. Först nu på måndag får vi ta del av socialdemokraternas budgetförslag. Det är alldeles för sent, säger Yvonne Gmeiner från Folkpartiet.

– Men Folkpartiet har alltid kämpat för att Virsboskolan ska får vara kvar. Det handlar inte bara om skolan utan också som samhällets framtid.

Kommer ni fortsätta att kämpa?

– Vi vill först se hur siffrorna över elevantalet och se hur verkligheten ser ut. Jag tycker ändå att alla alternativ ska vara uttömda innan man lägger ned skolan, säger Yvonne Gmeiner.

Mer läsning

Annons