Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd igen för hot mot biblotekarier

Den 62-årige Surahammarsbo som i tio års tid trakasserat personalen på biblioteket har på nytt dömts av tingsätten.

Annons

Surahammar. Det var i april förra året som mannen återigen hamnade i konflikt med bibliotekarierna och började jaga och hota två av dem. Med hjälp av en besökare lyckades de lyfta ut mannen från lokalerna och låsa dörrarna. De övriga besökarna, varav flera barn, fick ta sig ut bakvägen.

Mannen åtalades av åklagaren för misshandel och försök till misshandel, men han döms i stället för olaga hot.

Rätten menar att det inte kan uteslutas att 62-åringen bara försökt skrämma de båda bibliotekarierna och inte försökt slå dem med den knutna näven som han hade lyft när han jagade dem i lokalerna. Därför kan han bara dömas för olaga hot.

Åtalet för försök till misshandel mot den besökare som hjälpte till att kasta ut 62-åringen ogillas helt eftersom det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att han försökt slå besökaren.

Rätten menar också att de två bibliotekarierna inte ska ha något skadestånd från 62-åringen eftersom händelseförloppet har varit kortvarigt och att det inte varit speciellt svårt att få ut den berusade 62-åringen ur lokalerna. Sammantaget finner rätten att hoten inte inneburit någon allvarlig kränkning av de båda bibliotekarierna.

Mannen döms av tingsrätten till dagsböter om sammanlagt 3 000 kronor.

Mer läsning

Annons