Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drakar lockade till Skantzsjön

Det var populärt när det begav sig men frågan är om inte succén var ännu större nu, när Drakbåtsrodden på Skantzsjön i Hallstahammar återupptogs i helgen.

Annons
Mästarna. Laget från MD Hallstahammar AB, i den blåa båten, visade sig vara oslagbart och paddlade sig fram till vinst i herr/mix-klassen i Drakbåtsrodden. Bilden är från kvartsfinalen som de också vann, före bland andra Ica Matkassen i den gula båten. I damklassen segrade Ekeby BK.

Förutsättningarna hade knappast kunnat vara bättre.

– Det är perfekt väder. Varmt och soligt men också lite moln. Att det blåser lite gör ingenting, säger Tommy Lindström och blickar ut över området längs sjön där tusentals människor såg ut att må ganska gott.

Han är medlem i arrangören Lions och är själv general för evenemanget som har legat insomnat sedan slutet av 1990-talet.

– Det var många som tyckte att vi skulle köra igen och jag måste verkligen säga att sponsorerna har ställt upp kanonbra, säger han.

Det var 13 år sedan senast och till skillnad från då ansvarar Lions den här gången bara för själva Drakbåtsrodden. Försäljning och evenemang vid sidan av håller Brukshotellet i.

– Det är skönt att slippa det. Dessutom är de duktigare än vad vi är på sådant.

De 33 lag som till slut kom till start paddlade sig frenetisk fram i olika heat de 250 metrarna över Skantzsjön, varje båt ackompanjerad av en takthållare med trumma. Baktill stod en rorsman som Lions bidrog med.

I den första av kvartsfinalerna paddlade sig laget från Stena Recycling till en andraplats, men direkt efter målgång kapsejsade båten. Det hindrade dem dock inte från att, plaskandes i sjön, sjunga sin hejaramsa.

– Vi sträckte upp händerna när vi gått över mållinjen för att vi var så jäkla glada och slappnade väl av. Men det var uppfriskande och det var skönt i vattnet, säger en blöt men skrattandes Erik Norgren från Stena-laget.

Mästarna. Laget från MD Hallstahammar AB, i den blåa båten, visade sig vara oslagbart och paddlade sig fram till vinst i herr/mix-klassen i Drakbåtsrodden. Bilden är från kvartsfinalen som de också vann, före bland andra Ica Matkassen i den gula båten. I damklassen segrade Ekeby BK.foto: peter jaslin
Blötdjur. Tamas Forsström, till vänster, och Erik Norgren från Stena höll humöret uppe, trots att båten välte strax efter målgången. Laget blev utslaget i semifinalen.
Full syra. Lag Sandvik Varmvalsverk försökte sig på en rivstart i sitt kvartsfinalheat men det räckte ändå inte till vidare avancemang.
Folkligt – festligt – fullsatt. En klyscha, men ack så passande. Längs hela strandkanten satt och strosade flera tusen åskådare under Drakbåtsfestivalen.
Best in show. Kompisgänget Poff Poff Powder vann juryns pris för bästa utstyrsel med utförsåknings-tema.

Mer läsning

Annons