Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elektriker skadades- ansvariga döms

Dryga dagsböter blir påföljden för de två män som orsakade
arbetsplatsolyckan i Virsbo 2007, då två elektriker fick 16 000 volt genom kroppen.

Annons

Detta sedan hovrätten fastställt tingsrättens dom.

Den ena av männen döms till 125 dagsböter på sammanlagt 49 000 och den andre till 50 dagsböter på sammanlagt 16 500 kronor. Även om böterna skiljer sig åt anser hovrätten att båda har lika stor skuld i det som hände.

Olyckan inträffade i september 2007. De två elektrikerna höll på att byta el-

ledningar åt Banverket när strömmen plötsligt slogs på.

De båda männen fick 16 000 volt genom kroppen. En av männen ramlade över fem meter ned och slog i huvudet i fallet. Båda männen har fortfarande allvarliga men efter händelsen.

Olyckan berodde på ett missförstånd mellan de båda ansvariga på platsen. Båda trodde att den andre kontrollerat att elektrikerna inte längre höll på med elledningarna.

De ansvariga har förnekat brott och förklarat att olyckan berodde på stress och

dåliga rutiner.

Men tingsrätten, liksom hovrätten, anser att männens bristfälliga och till och med icke-existerande kontrollåtgärder är så allvarliga att de gjort sig skyldiga till en straffrättslig oaktsamhet. Några förmildrande omständigheter som kan frita männen från ett straffrättsligt ansvar finns inte, konstaterar hovrätten.

Två av hovrättens ledamöter var skiljaktiga. De ansåg att männen gjort sig skyldiga till grovt arbetsmiljöbrott och ville döma till villkorlig dom förenat med dagsböter.

Mer läsning

Annons