Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En tidsfråga innan vi inte klarar av det här länge"

Den borgerliga alliansen har gett upp tanken på av Surahammar kan vara en egen kommun i framtiden.

Annons

Det är i en motion till kommunfullmäktige som de fyra allianspartierna vill att det tillsätts en utredning om samgående med Hallstahammar eller Västerås.

– Det är bara en tidsfråga innan vi inte klarar av det här längre. Det är bättre att vi gör en utredning nu och se till att ett samgående sker under ordnade former, innan vi tvingas av en helt havererad ekonomi eller av staten, säger Erkki Visti (C) som tillsammans med Sten-Ira Olofsson (M), Yvonne Gmeiner (FP) och Dag Haglund (KD) har undertecknat motionen. Samtliga är gruppledare för sina partier i kommunfullmäktige.

Ett av motiven för allianspartiernas motion är den webenkät som VLT.se genomförde.

När den avslutades den 3 november hade 1934 personer svarat. Av dem vill 67 procent ha en sammanslagning med en annan kommun. 40 procent av dem vill att det skulle vara Hallstahammar, 27 procent ansåg att Västerås var det bästa alternativet.

– Vi har ju även själva pratat runt med folk och inser att många vill se en sammanslagning, säger han.

För sin egen del ser han det som bäst att slå samman Surahammar med Västerås.

– Vi har ju försökt samarbeta med Hallstahammar utan att det gått så bra. Då är det bättre att nyttja den kraft och professionella organisation som Västerås har.

Han har inget emot att dela kommunen heller.

– Vill Virsboborna tillhöra Fagersta, så får de så klart göra det . Sedan är det ju frågan om Fagersta är intresserad, säger Erkki Visti.

Mer läsning

Annons