Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få psykologer i skolan

Både Surahammars och Hallstammars kommun ligger långt under rekommendationen vad gäller skolpsykolog per antal elever. Men kommunens skolchefer menar att det fungerar bra ändå.

Annons
Ensam kvar. Monica Svensson är ensam skolpsykolog i Hallstahammars kommun. Hon kan inte arbeta förebyggande på samma sätt som tidigare och saknar någon att bolla bedömningar med. Samtidigt poängterar hon att samarbetet mellan Elevhälsan och skolpersonalen fungerar jättebra.

Det är Psykologförbundet som rekommenderat att det ska det ska finnas en psykolog per 500 elever i grund- och gymnasieskolan.

Men ytterst få kommuner lever upp till det enligt en undersökning som förbundet gjort och som besvarats av 74 procent av landets kommuner.

Surahammar hamnar långt ned på listan. I kommunen går det 4200 elever på en skolpsykolog.

– Vi har ingen egen psykolog utan köper tjänsterna. Vi har en psykolog en dag i veckan och köper från annat håll om det behövs, exempelvis vid särskoleplaceringar och vid utredningar till barnpsyk, säger skolchefen Kurt Haraldsson.

Han tycker att lösningen fungerar bra.

–Man kan inte stirra sig blind på typen av befattningshavare. Det finns andra resurser i kommunen som kan användas om de får handledning, säger han.

Så alla elever som är ibehov av psykolog får tillräckligt med hjälp?

– Ja, det tycker jag.

Surahammars kommun har köpt psykologtjänsten under ett års tid. Tidigare hade man en psykolog anställd på halvtid, som man delade med Köpings kommun. När den psykologen gick i pension annonserade kommunen efter en psykolog till en halvtidstjänst.

– Vi hittade ingen som passade. Men vi är nöjda med den lösning som vi har nu, säger Kurt Haraldsson.

Hallstahammar hade fram till anpassningsprogrammet 2009 två psykologer. Efter långa diskussioner beslutade man att dra ned på en psykolog i stället för en av de tre kuratorerna.

I dag har man alltså en skolpsykolog anställd på heltid. Statistiskt betyder det en psykolog på 1988 elever.

– Vi har så många psykologer som vi har ekonomiska resurser till, säger skolchefen Lena Millberg, som lite grann ifrågasätter hur slaviskt man bör följa Psykologförbundets rekommendationer.

– Jag har jobbat i andra kommuner där man haft färre psykologer per elev än i Hallstahammar och det har fungerat. Man kan inte bara se till kvantitet utan måste också se till kvalitet. Vi har en jätteduktig psykolog som känner eleverna och har en kontinuitet och stabilitet i sitt arbete, säger Lena Millberg.

Elever per psykolog i länet

Arboga 4 020

Fagersta 8 850

Hallstahammar 1988

Kungsör 1500

Köping 5032

Norberg (uppgift saknas)

Sala 1252

Skinnskatteberg 1 144

Surahammar 4200

Västerås 1685

Mer läsning

Annons