Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familj får tillbaka dotter

Tonårsdottern i en familj påstod att hon blev misshandlad hemma, vilket gjorde att hon omhändertogs. Men kammarrätten underkänner bevisningen och låter föräldrarna återfå vårdnaden.

Annons

Flickan ska under våren 2012 ha berättat för en vuxen i hennes närhet att båda hennes föräldrar hade hotat och slagit henne varje vecka sedan hon var fem år.

Pappan ska dessutom även ha slagit mamman samt flickans äldre broder.

I förhör uppgav flickan att misshandeln av henne i huvudsak ska ha varit kopplad till dåliga skolresultat, att hon varit ute sent på kvällarna samt att hon haft fel umgänge.

Hennes berättelse gjorde att socialnämnden omgående beslutade om ett tvångsomhändertagande, något som förvaltningsrätten – sedan föräldrarna hade överklagat domen – fastställde.

Föräldrarna har hela tiden förnekat anklagelserna och tror att hon kan ha inspirerats av saker hon har fått berättat för sig. Flickans bror säger sig inte ha blivit slagen eller i övrigt uppfattat någon våld i hemmet.

Föräldrarna överklagade vidare till kammarrätten som nu upphäver omhändertagandet.

Rätten menar att det ställs stora krav på den utredning som ska ligga till grund för ett tvångsomhändertagande eftersom det handlar om en mycket ingripande åtgärd och den åberopade utredningen inte med tillräcklig styrka visar att flickan har varit utsatt för misshandel.

Någon bevisning, utöver flickans egna berättelse, finns inte anser kammarrätten.

Mer läsning

Annons