Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för hot mot familj

Mannen hotade vid flera tillfällen sin tidigare fru och deras gemensamma barn i Hallstahammar. Nu skärper hovrätten straffet mot mannen och ger honom fängelse i åtta månader.

Annons

Den numera 35-årige mannen och kvinnan var gift under flera år och fick tre barn ihop.

För drygt tre år sedan dömdes mannen till ett år och åtta månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning mot kvinnan och året därpå skiljde de sig. Sedan dess har de tvistat om vilket umgänge mannen ska ha rätt till med barnen.

En natt förra sommaren upptäckte pappan till kvinnan att någon höll på att hälla bensin in till hans lägenhet genom brevinkastet. Pappan sparkade på dörren inifrån för att skrämma personen utanför. Mannen sprang därifrån men genom titthålet i dörren såg pappan att det var 35-åringen som flydde fältet.

Mannen, som bor i Västerås, förnekar dock att han var på plats. Enligt honom ska han ha druckit alkohol på kvällen och inte kört bil. Att hans bil ändå bevisligen hade använts den aktuella natten förklarar han med att den var utlånad. Hemma hos mannen hittades även ett par byxor som luktade bensin. Enligt mannen berodde det på att han några dagar tidigare spillde bensin på sig vid en tankning.

Vid några tillfällen veckorna innan händelsen med bensinen ska 35-åringen också ha hotat och ofredat både sin före detta fru och hennes nuvarande sambo. Via Facebook ska ha dessutom ha uttalat dödshot mot både kvinnan och barnen.

Mannen är vidare även sedan tidigare belagd med besöksförbud mot kvinnan och hennes familj.

Åtalet mot mannen gällde försök till mordbrand, flera fall av olaga hot samt ofredande. Hovrätten, precis som tingsrätten, finner dock att försök till mordbrand inte kan styrkas. Det anses visserligen klarlagt att det var 35-åringen som hällde ut bensinen genom brevinkastet men därefter ska man även kunna bevisa att han har haft uppsåt att tända på.

Det har åklagaren inte kunnat påvisa och därmed går mannen fri från den åtalspunkten. Dock var hovrättsrådet och en av nämndemännen skiljaktiga och ville fälla mannen för det brottet eftersom de menar att uppsåtet var fastställt i och med att bensinen hälldes in genom brevinkastet.

– Vi funderar för närvarande på om vi ska överklaga. Det råder tydligen oklarheter om när uppsåtet är uppnått och det vore intressant att få det prövat i Högsta domstolen, säger kammaråklagare Helena Lundgren som drev ärendet i hovrätten.

35-åringen, som i tingsrätten dömdes till skyddstillsyn för olaga hot, får nu straffet skärpt till åtta månaders fängelse eftersom hovrätten finner att de olaga hoten bedömdes vara grova.

Han ska också betala knappt 20 000 kronor i skadestånd till kvinnans pappa.

Mer läsning

Annons