Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse yrkas för barnvåldtäkt

Fängelse i minst tre år och utvisning. Det anser åklagaren att straffet bör bli för den 27-årige man som är misstänkt för att ha våldtagit en 13-årig flicka på asylboendet utanför Surahammar.

Annons

I går hölls den avslutande huvudförhandlingen bakom stängda dörrar. Flickan själv var inte närvarande, utan rätten tog del av hennes berättelse genom uppspelade förhör.

Åklagaren Helena Lundgren yrkade på att 27-åringen ska dömas till åtminstone tre års fängelse för våldtäkt mot barn, och därefter utvisas ur landet.

– Minimistraffet för våldtäkt mot barn är två år. Jag anser att straffet i det här fallet bör bli hårdare. Mannen har betvingat flickan och hållit fast henne. Han har också utnyttjat att hon var i ett utsatt läge, säger Helena Lundgren.

Utifrån de förhör som har hållits har det varit svårt att dra några säkra slutsatser om att en våldtäkt verkligen ägt rum. Flickan svarar ofta ”jag vet inte”, eller ”jag minns inte” när hon i detalj ombeds att berätta om det kritiska ögonblicket.

Det finns heller inga vittnen till själva händelsen. Ett vittne berättar dock hur han vid den aktuella tidpunkten hört skrik från en flicka och att han sekunderna senare, när han gick ut för att se vad det var, såg den 13-åriga flickan vid boendet.

Resultaten från den tekniska undersökningen har varit till stor hjälp för åklagaren för att driva åtalet. Mannens sperma har påträffats i flickan och på hennes trosor. Även mannens blod har hittats i flickans underbyxor. Det sistnämnda ger stöd åt flickans uppgifter om att hon bitit mannens hand då han försökt tysta henne.

Polisen har dokumenterat en sårskada på mannens ringfinger, men teknikerna kan inte med säkerhet fastställa när och hur sårskadan har uppkommit. 27-åringen har förklarat att han skadade fingret när han reparerade en cykel några dagar tidigare.

I de första förhören nekade 27-åringen helt till anklagelserna. Den aktuella natten mötte han flickan vid asylboendet när han lämnade tv-rummet och var på väg till sitt rum. Han frågade vad hon gjorde där och om hon talade engelska. När flickan började gråta lämnade han henne och gick vidare in till sitt rum.

Ställd inför det faktum att hans eget DNA påträffats både i flickan och på hennes trosor har 27-åringen ändrat sin version. Han tog tag i henne och ledde in henne i badrummet. Samtidigt som han ledde henne stoppade han ned sin hand i sina byxor och fick utlösning. Därefter rörde han vid flickan, något som bara flög i honom. Men han våldtog henne aldrig.

De läkare som har hörts i förundersökningen tror dock inte att mannens DNA kunnat hamna i flickan på detta sätt.

27-åringen kommer att hållas kvar i häktet tills dess att dom meddelas den 28 augusti. VLT har sökt men inte lyckats få tag på mannens advokat Jacob Asp.

Mer läsning

Annons