Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdigopererad får inte åka hem

Efter ett års väntan fick Björn Andersson tid på Uppsala akademiska sjukhus för steloperation av en fotled. Operationen gick bra. Att åka hem blev knepigare.

Annons

I tisdags opererades Björn Andersson från Hallstahammar i Uppsala.

- Jag har fått vänta länge på remissen, och fått bråka för att få den.

- Operationen gick fantastiskt bra. Foten läker bra och jag har ingen värk. De vill skicka hem mig, och jag vill hem så klart. Jag trodde jag skulle få andas ut nu, säger Björn Andersson.

Men där tog det roliga slut. Björn Andersson är patient hos familjeläkarna på Citypraktiken, en del av Praktikertjänst. Deras arbetsterapeut jobbar tre dagar i veckan, och det är just arbetsterapeuten som får förskriva en rullstol. En förskrivning betyder att en patient får rätt att låna hjälpmedel som rullstolar gratis från hjälpmedelscentrum i Västerås.

Arbetsterapeuten på Uppsala akademiska ringde arbetsterapeuten på Citypraktiken för att be om en förskrivning. Det får nämligen inte göras över länsgränser. 

Beskedet från vårdcentralen blev att en rullstol kan ta en eller två veckor att beställa fram.

- Jag får inte gå på foten och måste ha en rullstol hemma. Här på Uppsala akademiska är de ju måna om att en lyckad operation ska tas om hand bra efteråt också.

- De kan ju inte slänga ut mig, alltså är jag kvar.

Björn Andersson undrar över hur många tusenlappar en vårdplats på Akademiska kostar per dygn.

- Jag är ju inte den enda som råkat ut för det här.

- Jag behöver både en rullstol och en gåstol tycker arbetsterapeuterna här i Uppsala. En gåstol behöver min vårdcentral två veckor på sig för att ordna fram. Det är lite löjligt - jag beräknas få stöda på foten om tre veckor.

Efter en massiv rundringningsinsats från arbetsterapeuten i Uppsala blev beskedet sent på torsdag eftermiddag att Björn Andersson verkligen ska få åka hem under fredagen.

- Det blir faktiskt bara snurrigare och snurrigare det här. På torsdag eftermiddag ringde min vårdcentral upp och sa att rullstolen finns att hämta nu. När jag sa att jag inte kan hämta den eftersom jag kommer att åka liggande i sjuktransport så fick jag svaret att jag bor utanför gränsen.

- Vilken gräns, undrade jag då? Tydligen har jag inte rätt att få rullstolen levererad för att jag bor på landet. Det visste inte jag.

Björn Andersson stönar och hoppas på att det andra beskedet från Uppsala Akademiska gäller. Sjuktransporten är beställd till fredag och transporten skulle tydligen kunna hämta rullstolen på vägen.

- Det är väl inte så konstigt att man blir sur till slut?

Vlt har sökt arbetsterapeuten och verksamhetschefen på Citypraktiken för en kommentar, men inte lyckats få det ännu.

Mer läsning

Annons