Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felbehandlad hund dog

En veterinär på djursjukhuset i Strömsholm har fått en erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Annons

Det var för tre år sedan som Ramnäshunden kom in till djursjukhuset sedan hon börjat kräkas upp allt vatten den drack och inte kunde svälja fast föda.

Efter ett dygn på djursjukhuset så kunde veterinären konstatera att ett främmande föremål satt fast i tarmen. Hunden opererades.

Veterinären tog bort det främmande föremålet och även hundens livmoder, sedan veterinären konstaterat att den var angripen av cystor.

Trots operationen försämrades hundens allmäntillstånd efter några dagar och den avled. Orsaken var att veterinären inte tagit bort den skadade delen av tarmen och rötan i tarmen spridit sig i hela tarmsystemet och hunden förblödde.

Ägaren menar i sin anmälan att veterinären borde ha insett den skadade tarmen borde ha tagits bort och att hunden utsattes för en onödig risk genom att ta bort livmodern, något som man inte hade bett om.

Veterinären bestrider att hon ska ha gjort något fel. När hon kontrollerade tarmen vid operationen bedömde hon att den var i tillfredsställande skick.

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård konstaterar i sitt beslut att åtminstone tre centimeter av tarmen var död när operationen utfördes och den borde ha avlägsnats. Genom att underlåta att göra detta gjorde veterinären en allvarlig felbedömning som bidragit till den tragiska utgången av fallet.

De skriver också att under rådande omständigheter avlägsna livmodern från hunden också var en felbedömning.

Mer läsning

Annons