Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärde översvämningen på fyra år

Efter söndagens ösregn stod familjen Öbergs källargolv under vatten – igen. Nu måste de riva upp väggar och golv – igen.

Annons
Uppgivna. Jenny och Christian Öberg har tröttnat. De och fyra andra hushåll i samma område drabbas gång på gång av översvämningar i sina källare. De har tagit bort hängrännorna för att eliminera risken, men det räcker inte. Nu vill de att kommunen ska agera. Foto: Daniel Gustafsson

– Det går snabbt, på en halvtimme är det fyllt. Man hinner inte med att pumpa ut vatten i samma takt, säger Christian Öberg, som bor på Svenskbygatan i Hallstahammar.

Han har arbetsbyxorna på och i källarplanet står våtdammsugaren kvar. En avfuktare brummar för att skynda på torkprocessen.

Under gårdagen fick Christian och hustrun Jenny Öberg flytta ut alla möbler från källarplanet, där de har sitt sovrum. Säng, byrå, sängbord och den stora mattan. Allt var nyinköpt efter totalrenoveringen de gjorde efter översvämningen som drabbade dem förra året.

– Vi höll på i ett halvår och la ner 150 000 kronor, säger Christian Öberg.

Tills vidare delar paret sovrum med 6-årige sonen Elias på övervåningen.

I de sydvästra delarna av Hallstahammar har flera husägare drabbats hårt vid kraftigare regnväder de senaste åren. Värst var det i juli 2009 då Hallstahammar drabbades av ett så kallat 100-årsregn, ett regnoväder som bara inträffar en gång på hundra år. 89,7 millimeter regn föll på ett dygn.

Hos familjen Öberg stod vattnet 60 cm över golvnivån och var precis på väg att nå madrassen i spjälsängen där då 1-åriga dottern Nova låg och sov.

Sedan dess har det svämmat över i familjens källare ytterligare tre gånger – varje gång med efterföljande totalrenovering.

– Till och med vår 6-åring reagerar när det regnar mycket och vill gå ner och titta hur det ser ut i källaren, säger Jenny Öberg.

Sedan det stora regnet 2009 har Hallstahammars kommun förhandlat med försäkringsbolagen. Försäkringsbolagen har stått för den stora delen av alla reparationskostnader, men om det visar sig att kommunen brustit i¿sitt ansvar kan den komma att få ersätta dem.

I vissa fall kan också husägarna få ersättning för den självrisk de fått betala. För familjen Öberg rör det sig om 10¿000 kronor per gång.

Förhandlingarna är inte klara, men enligt Kjell Jacobsson, teknisk chef vid Hallstahammars kommun, kommer kommunen att ersätta försäkringsbolagen i vissa fall.

– Jag kan inte gå in på vilka belopp det rör sig om eftersom vi inte är klara, säger han.

I augusti eller september kan villaägarna räkna med att få besked om och vilka som ska ersättas. Då har det gått över tre år – utan några som helst besked.

– Nej, vi har nog inte informerat dem alls. Vi har lagt ner mycket jobb på att utreda och vill inte gå ut innan allt är klart, säger Kjell Jacobsson.

Jenny och Christian Öberg är besvikna på att ingen ens kontaktat villaägarna i området.

– De har inte varit ute en endaste gång och tittat på eländet vi har, säger Jenny Öberg.

Frustrationen är stor.

– Om vi bara fick ett besked, även om det blir fixat först om 15 år. Då vet vi det. Nu har vi tröttnat och vill sälja, men det är förstås svårt. säger Christian Öberg.

Blöta väggar. Golvet är fritt från vatten, men bakom de nya tapeterna droppar det om isoleringen.

Mer läsning

Annons