Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler ansöker om budgetrådgivning

De skenande utgifterna för socialbidrag i Sura de senaste åren slår inte igenom i antalet personer som ansöker om skuldsanering.

Annons

I länet och landet ökade ansökningarna om skuldsanering markant det första halvåret i år jämfört med samma period 2011. Det visar statistik från Kronofogden.

Sveriges kommuner fick sammanlagt in 4 841 ansökningar under årets sex första månader, att jämföra med 3 928 för samma tid förra året.

För Hallsta och Sura, som är små kommuner till antalet invånare, märks dock ingen större förändring i statistiken. Under första halvåret fick Surahammar in fyra ansökningar om skuldsanering, endast en ansökning mer än för de första sex månaderna 2011.

– Rent generellt har det legat på en ganska konstant nivå de senaste åren, säger Eva-Lena Odeling, chef för individ- och familjeomsorg på Surahammars kommun.

Men hon konstaterar att många i kommunen har det tufft ekonomiskt.

– Utbetalningarna av försörjningsstöd har ju ökat med en miljon om året sedan 2007. Det är mycket för lilla Sura, säger hon.

Och även om Sura inte har fått in särskilt många ansökningar om skuldsanering, så märker man ändå av en ökning av personer med ekonomiska svårigheter.

– Vi ser att fler ansöker om att få budgetrådgivning för att få vardagsekonomin att gå ihop.

Hallstahammar fick under perioden in fem ansökningar om skuldsanering, vilket var en färre jämfört med första halvåret 2011.

Skuldsanering

Skuldsanering innebär att en svårt skuldsatt person, under vissa förutsättningar, helt eller delvis kan befrias från sina skulder.

Mer läsning

Annons