Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler skogsbränder planeras i Sura

Efter vårens lyckade skogsbränning ¿i Ramnäs så planerar nu länsstyrelsen för att göra flera liknande bränder. Minst ytterligare 13 bränder fram till 2020.

Annons
Så kan det se ut. Bild från vårens avbränning av skog i Fermansbo. Foto: Mikael Johansson

– Vi har än så länge inga mätbara resultat från bränningen i Fermansbo. När det gäller insektsfynd och växter som gynnas av bränder så är det för tidigt eftersom det gått för kort tid, säger Jan-Inge Tobiasson, ansvarig på länsstyrelsen i Västmanland.

– Men vi har nått målet med att ungefär hälften av tallarna har dött. De övriga är också tillräckligt skadade för att de ska börja sätta kåda och därmed bli mycket motståndskraftiga.

På länsstyrelsen anser man att bränningen är så lyckad att man kommer att fortsätta brännandet av skog i de norra delarna av Västmanland under många år framåt.

– Vi planerar just nu för ett projekt där vi tänker genomföra 13 bränder mellan 2015 och 2020, berättar Jan-Inge Tobiasson.

Men man kommer inte att ligga på latsidan fram till dess att projektet kommer i gång om några år.

– Vi tittar tillsammans med Svenska Kyrkans skogsförvaltning på att göra bränningar nästa år, säger Jan-Inge Tobiasson.

Det är tre områden som är aktuella för avbränning. De områdena ligger i Stingsmossen i Surahammar, Stora flykten i Surahammar och Skinnskatteberg eller Lappland som ligger i Skinnskatteberg. Samtliga områden är naturreservat där skogsbränder var vanliga förr i tiden, men inte längre.

Mer läsning

Annons