Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler ungdomar har fått jobb

För första gången på flera månader är ungdomsarbetslösheten i Kolbäcksdalen under 10 procent.

Annons

386 ungdomar mellan 18 och 24 år i Hallstahammars kommun är i dag arbetslösa.

Det motsvarar 7,7 procent, vilket är en minskning med 2,1 procentenheter jämfört med samma tid förra året.

I Surahammars kommun har ungdomsarbetslösheten de senaste tolv månaderna minskat med 68 personer. Från 12,3 procent till 9,0 procent.

– Det märks att marknaden har vänt säger, Martti Wäyrynen, chef på arbetsförmedlingen i Hallstahammar.

Särskilt stor är efterfrågan på arbetskraft inom industrin.

– Det gäller både inom och utanför kommunen. Många har fått jobb i Köping, Arboga, Kungsör, alltså i KAK-området, säger Marti Wäyrynen.

I våras drog några företagsprofiler i Hallstahammars kommun i gång ett projekt under namnet Steget, som syftade till att hitta praktikplatser åt arbetslösa ungdomar. Projektet, som stöttades av arbetsförmedlingen, har haft framgång anser Marti Wäyrynen.

– Jag skulle tro att ett 60-tal ungdomar har fått praktikplats. Många av dessa har fått jobb, börjat studera eller gått vidare på annat sätt.

I lördagens VLT kunde man läsa om att Arbetsförmedlingens interna jobbcoacher, som visstidsanställdes från 2009 till och med 2010, inte får förlängt. På arbetsförmedlingen i Hallstahammar får tre jobbcoacher sluta vid årsskiftet.

Det kommer dock att finnas externa jobbcoacher att tillgå, och alla som vill ha en jobbcoach kommer att kunna erbjudas det, enligt Wäyrynen. Han beklagar ändå att de interna jobbcoacherna försvinner.

Han menar att många ungdomar vill ha täta kontakter med sin jobbcoach i början. De interna coacherna kan möta detta behov på bättre sätt än de externa.

Mer läsning

Annons