Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Flyttkarusell fel väg”

– Ska vi satsa på en flyttkarusell eller kvalitet i skolan? Det frågar sig folkpartisten Anna Lundberg, som sågar förslaget om en gemensam högstadieskola i Hallstahammars kommun.

Annons

I går berättade VLT om den lokalutredning som kommunen låtit göra med anledning av att man förfogar över flera tomma lokaler som kostar pengar. Lokalutredningen innehåller tre olika huvudalternativ. Ett av alternativen, Ingång skola, innebär att Parkskolan blir kommunens enda högstadieskola, och att Lindboskolan och Tunboskolan blir renodlade mellanstadieskolor.

Inget parti har hittills uttalat sitt stöd för något av de tre alternativen. Kommunalrådet Catarina Pettersson (S) menar emellertid att det finns fördelar med Ingång skola, i form av en attraktiv högstadieskola med stora resurser samt mindre trångbodda grundskolor och förskolor.

Men Folkpartiet menar att alternativet Ingång skola är att likna vid en ”flyttkarusell”.

– Fokuset hamnar då på omorganisation och internt arbete i stället för arbetet med att höja kunskapsresultaten, ett arbete som kräver att man stöttar lärare och rektorer, säger Folkpartiets taleskvinna Anna Lundberg.

Hon tror inte att en stor högstadieskola som inrymmer huvudbibliotek, Kulturskola och ligger nära idrottsanläggningar, skulle bli särskilt attraktiv. Åtminstone inte för eleverna i de södra kommundelarna.

– Det var inte många elever från de södra kommundelarna som valde Kantzowska gymnasiet innan den lades ned. Inte heller nu kommer man att välja Hallstahammar vad jag har hört. I stället väljer man andra skolor i Västerås och Eskilstuna.

– Det leder till att kommunen förlorar ännu fler elever och att det blir en nedmontering av skolan i Hallstahammar. I stället för ett attraktivt högstadium riskerar effekten att bli den motsatta, varnar Lundberg.

Folkpartiet vill i stället: Flytta kommunhuset till Parkskolan, sälja det nuvarande kommunhuset, säga upp barackerna i förskolan och sälja Folkets park och Hus i Hallstahammar.

Enligt Lundberg blir detta billigare än att flytta runt massa elever och lärare till olika skolor.

– Hur mycket billigare det blir kan jag inte svara på. Inget av alternativen i lokalutredningen har en prislapp.

Folkpartiet stöds av Kristdemokraterna när det gäller att flytta kommunhuset till Parkskolan, att sälja det nuvarande kommunhuset och Folkets hus i Hallstahammar samt att säga upp barackerna i förskolan,

Centerpartiet och Moderaterna håller låg profil än så länge.

– Vi har möte inom partiet den 20 september. Innan dess kan jag inte säga något, säger Centerpartiets ordförande Marianne Avelin.

Moderaternas ordförande Jenny Olsson meddelar att partiet ännu inte tagit ställning.

– Det är en omfattande lokalutredning med många delar. Men jag kan hålla med Folkpartiet om att man inte fokuserar på resultaten i skolan om man ska hålla på och flytta runt på det där sättet.

Mer läsning

Annons