Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttlasset gick till Hallsta

Hon är förmodligen Hallstahammars äldsta nyinflyttade invånare någonsin. Karin Lindén, 92 år, ångrar inte en sekund att hon flyttade till Hallstahammar.

Annons
Älskar att läsa. Karin Lindén slukar böcker och det är mest deckare som gäller. I bakgrunden sonen Göran Lindén.

– Det är så vackert vid Skantzen, lätt att hitta och så nära till affärer, biblioteket och banken. Fler äldre borde se fördelarna med att flytta hit, säger Karin.

Lägenheten på tredje våningen på Kapellgatan är hon mer än nöjd med.

– Nytt golv, nya tapeter och ny kyl och frys. Och snabbt gick det att få tag i en lägenhet.

Det var när tomten hemma vid radhuset iEskilstuna blev för jobbig att sköta, som hon bestämde sig för att flytta. Att det blev Hallstahammar var självklart. Här bor hennes son Göran och här har hon många bekanta som hon lärt känna genom honom.

De nyfikna ljusbruna ögonen, alla skrattrynkor och ett leende möter mig när jag träffar Karin i hennes lägenhet. Göran sitter i en fåtölj och ser roat på sin pigga mamma. Ibland får han dock höja rösten rätt rejält, eftersom Karin hör dåligt.

Hon har ett larm, men klarar sig annars helt utan hemhjälp, hon städar och lagar mat själv.

– Men det blir inga långkok, utan lite lättare saker, som fisk och fläskfilé.

Karin, som är enäggstvilling, är uppväxt iett arbetarhem i Eskilstuna. Hon gifte sig, skaffade barn, bosatte sig i Stockholm och blev hemmafru. Efter att ha separerat från sin man flyttade hon till Helsingborg och jobbade i ett laboratorium på ett läkemedelsföretag.

Både hennes mamma och hennes mormor blev över 90 år. Dock dog hennes tvillingsyster för 14 år sedan. Hur mycket generna styr över vår ålder är svårt att veta, men klart är att Karin hållit sig mycket aktiv i hela sitt liv.

Trädgårdsarbete har varit en passion och inomhus har hon vävt, stickat eller sytt. De praktiska sysslorna har på senare tid bytts ut mot mer mentala aktiviteter.

– Jag läser hemskt mycket, gärna deckare. Jag löser också korsord och lägger patiens, säger Karin.

På tv:n följer hon idrottstävlingar.

– Jag gillar simning och friidrott bäst. Tennis går så snabbt så att jag inte hinner med. Jag har bara ett öga som jag ser med.

Jag avslöjar att jag också är enäggstvilling.

De bruna ögonen zoomar in mig.

Är ni lika i sättet?

– Nej, vi är ganska olika. Min bror pratar mer än jag.

Karin berättar att det var tvärtom med henne och hennes syster.

– Min syster var mer inbunden.

– Mamma är väldigt positiv och har ett stort umgänge i Hallstahammar, skjuter Göran in.

Han och Karin har redan en del planer inför framtiden. De ska koka äppelmos, laga plommonmarmelad och äta sopplunch iSankt Larsgården.

Mer läsning

Annons