Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folk såg möjlig varg i Hallsta

Två olika sällskap såg ett vargliknande djur i utkanten av Hallstahammar i lördags. Djuret sågs vid Östra Nibble och Duvhällarna.

Annons
För små? De eventuella vargspåren är med all sannolikhet för små för att tillhöra varg, tror Länsstyrelsens rovdjurs-inventeringsansvarige.

I lördags var ett djur som liknade en varg synligt på två ställen i Hallstahammar. Susanna Heintz är över-tygad om att det var en varg hon och hennes sällskap på ytterligare fyra personer såg på Ekebyvägen bortom Östra Nibble vid lunchtid.

– Den gick på Ekebyvägen mitt framför bilen så vi stannade. Vargen stannade också först och tittade på oss innan den sprang ut över åkrarna. Innan vi hann ta en bild var den för långt bort för att man tydligt ska se att det är en varg.

Vid 15-tiden på efter-middagen såg Sami Koljonen och ytterligare två personer ett djur som de är säkra på var en varg.

– Vi stod i fönstret och såg den. Den lunkade in i skogen mot Duvhällarna från Olbergavägen ovanför Stena, berättar Sami Koljonen.

Länsstyrelsens rovdjurs-spårare har inte säkerställt om det siktade djuret är en varg, men flera gånger tidigare i år har förrymda siberian huskies misstagits för vargar just i det aktuella området i Hallstahammar.

Vittnen har fotograferat djurets spår. Pierre Ahlgren, som är rovdjursinventeringsansvarig på Länsstyrelsen, är tveksam till att de kommer från en varg. Han menar att spåren helt klart är från ett hunddjur, men att de lika gärna kan komma från en hund eller räv.

– Skulle man tänka på tallbarret på bilden så är det inte stora spår som är fotade. Varg har tassavtryck som är cirka tio centimeter eller mer, säger Pierre Ahlgren.

Mer läsning

Annons