Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus gav upp Föreningen i Hallstahammar har ansökt om konkurs

Vilja och positivt tänkande räcker inte alltid. Folkets hus-föreningen i Hallstahammar knäcktes av skulderna har lämnat in en konkursansökan.

Annons

– Det skär i hjärtat! Det är med en stor sorg som vi tog det här beslutet, säger föreningens ordförande Ingrid Körberg, som försäkrar att man kämpade ända in till slutet för att rädda föreningen.

– Hela styrelsen är helt slut. Själv har jobbat hela sommaren med att hitta en lösning.

Föreningen har i flera år haft det tufft ekonomiskt. Våren 2011 sades tre anställda från kökspersonalen upp. I samma veva tog Anders Ekholm över som ny föreståndare. Han uttryckte en förhoppning om att få fart på verksamheten igen genom bland annat lördagsdanser och mer marknadsmässiga priser.

Men i stället för en nystart blev det början till slutet. I maj i år kom det fram att föreningen hade skulder på minst flera hundra tusen kronor. Kort därefter fick Anders Ekholm sparken och blev polisanmäld för stöld och trolöshet mot huvudman.

Anders Ekholm har för VLT berättat att det blev för mycket arbete och stress, och att han därför tappade greppet om ekonomin.

Polisutredningen mot Ekholm pågår fortfarande.

Efter att Ekholm fått gå, tog Ingrid Körberg över tillsammans med kassören Jörgen Kvist.

I juni tändes ett nytt hopp. Kommunen gav då en hjälpande hand och köpte föreningens båda fastigheter i Hallstahammar och Kolbäck för 4,9 miljoner kronor. Genom köpet vill kommunen också försäkra sig om att man förfogade över lokalerna vid en eventuell konkurs.

Det nya tillskottet av nya pengar fick ledningen att tro att konkurshotet var undanröjt. Men så blev det alltså inte. Skuldberget, som man inte riktigt hade överblick över, visade sig vara allt stort och oöverstigligt.

– Vi har betalat in över en miljon kronor. Alla skulder till kronofogden är betalda och vi har betalat en hel del till Skatteverket. Men det fortsätter att komma in nya räkningar.

Hon vet inte hur stora skulderna är i dagsläget.

– Vi har anlitat ABF:s ekonomiavdelning i Karlstad och de håller på att sammanställa bokslutet.

Folkets hus har fem anställda men Ingrid Körberg kan inte säga hur det blir för dem framöver.

– Det är något som konkursförvaltaren får titta på. Klart är att vi kör på med vår verksamhet precis som tidigare tills dess att konkursförvaltaren tar beslut om annat. Vår förhoppning är att Folkets hus ska återuppstå i någon form. Vi har ju verksamhet så det skriker om det.

Kommunalrådet Catarina Pettersson (S) tycker att är jättetråkigt att föreningen tvingas i konkurs.

– Det är en gammal förening som har betytt mycket för kommunens utveckling och sett till att folk har aktiviteter. Det är en epok som går i graven, konstaterar hon.

Mer läsning

Annons