Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friska tack vare rötmånaden

När det är varmt är det dumt att låta maten stå i skafferi, men tack vare begreppet rötmånad håller sig de flesta friska. Och maten hålls i kylskåp.

Annons

Rötmånaden är ett gammalt bondebegrepp som innebär veckorna från slutet av juli till slutet av augusti. Då brukar vädret vara varmt och fuktigt, och då håller sig inte maten – om den lagras i skafferier.

Eftersom maten förvaras i kylskåp i dag märks inte några speciella sjukdomsfall på vårdcentralerna.

- Jag har pratat med alla distriktssköterskor här och vi får inga signaler om att folk är mer magsjuka än vanligt. Det märks inte av säsonger alls när det gäller magproblem, säger Lisbeth Hvitman, distriktssköterska på Ängsgårdens vårdcentral i Surahammar.

- Vi tror att folk vet hur de ska hantera att det är varmt och plockar in maten, säger hon.

Livsmedelsverket informerar varje år om vad man ska tänka på under rötmånaden för att inte bli sjuk.

Varför fortsätter ni med detta, när rötmånaden inte märks längre?

- Kanske är det för att begreppet finns som folk vet hur de ska göra och slipper bli sjuka, säger Christin Lindahl, kommunikationschef på Livsmedelsverket.

- Vissa bakterier är vanligare såhär års, salmonella och campylobakter till exempel, och de kommer ju inte bara från mat utan även från när man vistas närmre djur till exempel, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Mats Lindblad är överens med läkarkåren: det är handhygienen som är det viktiga.

- Det är bra att påminna om, speciellt under semestern då många lever lite enklare och kanske glömmer hygienen, säger han.

Mer läsning

Annons