Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glashyttan läggs ner

Nu slår även krisen inom glasindustrin och speciellt då konstglaset nått Ramnäs. Ägarna till glashyttan har beslutat att lägga ner verksamheten.

Annons
Glasblåsaren Lena Måwe.

– Vi har kämpat i fem år nu. Men nu går det helt enkelt inte ihop ekonomiskt för oss, säger Lena Måwe som tillsammans med Carl Ryd drivit glashyttan i Ramnäs.

– Det råder ju kris inom glasindustrin. Det är ju flera stora glasbruk som tvingas lägga ner i Småland. De är ju betydligt större än oss, konstaterar hon.

– Orsaken är att det kommer alldeles för lite folk hit under hösten, vintern och våren. Vår försäljning blir helt enkelt för liten.

– Tidigare hade vi rätt stora företagsbeställningar som vi kunde leva på under den perioden. Men eftersom ekonomin är ansträngd hos många företag så är det den här typen av presenter det första som ,man drar ner på, säger Lena Måwe.

Nu håller man på att söka nya lokaler i centrala Västerås i hopp om att kunna komma i gång med verksamheten på nytt.

– Vi kommer att hålla öppet här till den sista oktober för att sälja ut så mycket som möjligt av vårt glas, säger Lena Måwe.

Det är kring Ramnäs Glashytta som den hantverksbyn i Ramnäs har byggts kring och med de båda glasblåsarna som starka drivkrafter i utvecklingen.

– Både smedjan och krukmakeriet kommer att finnas kvar här i Ramnäs. De finns alla möjligheter att bygga vidare från det och utveckla området, säger Lena Måwe.

VLT har sökt kommunens ansvarige Sabine Dahlstedt utan att lyckas nå henne.

Mer läsning

Annons