Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus fick rött ljus

Vänsterpartiet i Surahammar vill montera GPS med så kallat "grönt ljus" i kommunens bilar. Men förslaget får nobben av tekniska förvaltningen.

Annons

Grönt ljus innebär att bilarna utrustas med en mätutrustning för att i realtid återkoppla hastigheten till föraren. Grönt ljus på displayen innebär att man maximalt håller påbjuden hastighet, gult eller rött ljus innebär olika grader av hastighetsöverträdelser.

Det har gjorts forskningsstudier kring GPS med grönt ljus. Syftet med studien "Grönt ljus" var att undersöka om den i kombination med ekonomiska fördelar vid försäkringspremien kan stimulera till lägre körhastighet och därmed sänka olycks- och skaderisken. Studien visade att det var möjligt.

Tekniska förvaltningen gillar idén med en GPS med grönt ljus. Men man anser att tekniken fortfarande är på forskningsstadiet. Dessutom saknas den eknomiska belöningen för de som kör kommunens bilar. Därtill kommer bristande kvalité i vägdatabasen som GPS:n använder sig av samt att tekniken förmodligen kommer både att bli billigare och bättre inom några år. Därför avslår förvaltningen motionen. Det är dock politikerna i fullmäktige som har sista ordet.

Mer läsning

Annons