Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnebo varslar 20

Ytterligare 20 personer kommer att få gå på Gunnebo Lifting i Ramnäs.

Annons
Robot på Gunnebo i Ramnäs.

I slutet av oktober förra året varslades 23 anställda på Gunnebos fabrik i Ramnäs. Idag kom varsel på ytterligare 20 personer.  Det är 4 tjänstemän och 16 kollektivanställda som företaget nu vill säga upp.

- Vi ser att nedgången har planat ut. Men vi vågar inte chansa eftersom orderingången inte är vad vi har hoppats på, säger Karl-Johan Kallenberg, personaldirektör på Gunnebo Industrier.

Egentligen skulle antalet uppsägningar kunna vara fler.

- I länder som Norge och Finland finns fortfarande möjligheter att göra perminteringar och att staten går in och tar en del av det ekonomiska ansvaret. Därför behöver vi inte göra uppsägningar där, säger Karl-Johan Kallenberg.

- Vi har ju gått på reducerad arbetstid ett tag nu. Men det märks ju att det inte kommer in några ordrar, säger Britt-Inger Fröberg, ordförande för IF Metall på Ramnäsfabriken som inte är förvånad över varslet.

Förhandlingarna startar med arbetsgivaren under torsdagen. Får arbetsgivaren sin vilja igenom kommer fabriken ha strax under 90 anställda.

- För varje gång det varslas blir det svårare att hålla på turordningen. Arbetsgivaren har flaggat för sånt, men vilken substans det har vet jag inte förrän förhandlingarna har börjat, säger Britt-Inger Fröberg.

Totalt varslas 95 anställda i hela världen, varav 52 i Sverige. Koncernen har idag 1475 anställda i 15 länder. Gunnebo gör kompletta system för kätting- och lyftkomponenter för hantering av gods mellan 1 och 125 ton.

Mer läsning

Annons