Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallstas fikabrödsfixare jubilerar

Surdegsbrödet som kommer från Håkan Hembageri i dag kommer från samma surdegskultur som Håkan Holm gjorde i ordning till bröden som bakades till öppningsdagen för 30 år sedan.

Annons
Grundare. Håkan och Christina Holm när Håkans Hembageri invigdes. Foto: Privat

– Surdeg är ju något som är väldigt populärt just nu. Men det har vi alltid bakat här, säger Ann Nilsson som tillsammans sin syster Marie Skibola driver Håkans Hembageri. De är döttrar till Håkan Holm som gick bort 2010.

– Håkan älskade ju att baka. När han hade semester från jobbet på Kanthal brukade han jobba som bagare på ett hotell på Resö på västkusten. Han drömde ju om att öppna ett bageri och när huset här blev till salu så var det en perfekt möjlighet, berättar makan Christina Holm.

Tanken var att det skulle vara ett enmansföretag, men det fick man snabbt slå ur tankarna.

– Jag minns när jag cyklade till skolan dagen när vi skulle öppna och såg jättekön utanför, då förstod jag att det skulle bli mycket jobb, berättar Ann.

Det var succé från första dagen. Släkt och vänner fick rycka in och hjälpa till. Hustrun Christina som ”aldrig” tänkt sluta sitt vanliga jobb fick till slut också börja att jobba i det växande familjeföretaget.

Håkan hade utbildat sig till bagare i Finland och det avspeglade sig i det bröd som man bakade då, precis som nu.

– Våra munkar, den sötsura limpan och skorporna bygger på finska recept, berättar Christina.

Under årens lopp har sortimentet vuxit. I dag gör man allt från smörgåstårtor till dammsugare.

– Vi försöker ju ständigt hitta på nya saker eller egna varianter. Vi är själva storfikare när vi är ute och reser. Dessutom får vi tips av våra kunder, säger Marie Skibola.

Hallstaborna har varit ivriga provsmakare av de olika bakverk som man har testat under årens lopp.

– Det är fördelen med att vara på en sådan här liten ort, man blir väldigt nära med sina kunder och de säger vad de tycker, berättar Marie.

Den senaste succén är ett hårt GI-bröd. Där hinner man knappt med att tillfredsställa efterfrågan.

– Jag hade så sent som ¿förra veckan två samtal från Stockholm där man frågade om det fanns att köpa där, berättar Ann.

– Nu ska vi faktiskt börja testbaka ett LCHF-bröd. Det finns ju uppenbart en efterfrågan på olika bröd till olika dieter.

Det var inte självklart att systrarna skulle ta över.

– Aldrig, aldrig, aldrig, sa jag när jag var yngre. Men nu är jag här. Det finns i blodet. Man är ju uppvuxen med det, säger Ann.

Om det blir en tredje generation är ännu inte klart, även ¿om Håkans och Christinas barn barn alla har jobbat ¿i företaget på ledigheter och lov.

Den som är på plats på bageriet just nu är Annas son Oskar Eklöf.

– Jag vet inte om jag vill ta över. Jag gick ut gymnasiet nu i våras och tänker plugga vidare. Men det känns skönt att jobba här tills jag fått fundera färdigt vad jag ska göra i framtiden, säger han.

Nu är läget inte akut för ett generationsskifte. Alla sex barnbarnen har gott om tid att fundera om de ska föra traditionen vidare.

Massor med gott. Madeleine Evertsson spritsar parisare omgiven av en massa kaffebröd.
Nästa generation. Oskar Eklöf hör till nästa generation. Även hans syskon och kusiner har jobbat och jobbar på bageriet.

Kort om...

Namn: Håkans Hembageri

Grundat: 1982 av Håkan Holm.

Ägare: Ann Nilsson och Marie Skibola.

Tillverkar: Matbröd, småkakor, tårtor och andra bakverk.

Antal anställda: 20 (inklusive barn och pensionärer).

Övrigt: Årets företagare i Hallstahammar 2010.

Aktuella: Firar 30 års jubileum som företag

Mer läsning

Annons