Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tar med brädan till kanalen

De flesta tar båten eller kanoten på en tur längs Strömsholms kanal. Jimmy Åhfeldt, han tar brädan.

Annons

Säger man brädsport tänker de flesta på någon form av actionsport som snowboard eller vågsurfing.

Men det finns faktiskt andra betydligt mer stillsamma brädsporter – nämligen stand up paddling.

– Det är riktigt avslappnande när man glider fram genom vattnet. Ett skönt sätt att rensa sinnet, säger Hallstingen Jimmy Åhfeldt efter en tur i Strömsholms kanal.

Stand up paddling har sitt ursprung på samma plats som den mer kända vågsurfingen.

– Det var surfinstruktörer på Hawaii som började med det här. De ville ha bättre koll på sina elever och började därför att använda större brädor som man kunde stå på, berättar Jimmy Åhfeldt.

Till skillnad mot vågsurfingen där man ligger på brädan stundtals, står man alltså hela tiden upp i stand up paddling. Med en paddel tar man sig runt i vattnet på den 3,5 meter långa brädan.

– Det är relativt enkelt att lära sig då brädan är riktigt stabil, säger Jimmy Åhfeldt.

Genom en kund till sitt företag kom Jimmy Åhfeldt i kontakt med sporten som är förhållandevis ovanlig i Sverige. Nu paddlar han minst en gång i veckan, både för att rensa sinnet och få lite motion.

– Det är en skön och roligt motionsform. Vill man ta det lugnt och bara glida fram gör man det. Ökar man tempot lite så blir det däremot mer träning då man måste arbeta mycket med bålen.

Någon uthyrning av brädor för stand up paddling finns inte i Hallstahammar än, men i Västerås går det att hyra brädor vid Björnögården.

Mer läsning

Annons