Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har ADHD - vill slippa fängelse

En kvinna, bosatt i Virsbo, har förgäves försökt få sitt fängelsestraff omvandlat till intensiv elektronisk övervakning.

Annons

Det var i februari förra året som kvinnan dömdes till skyddstillsyn i en månad för tillgreppsbrott. Men kvinnan misskötte kontakten med frivården.

Dessutom stal och snattade hon vid ett par tillfällen under övervakningstiden. Trots varningar från övervakningsnämnden bättrade hon sig inte. Till slut undanröjde tingsrätten domen om skyddstillsyn och bestämde påföljden till en månads fängelse i stället.

Kvinnan har dock opponerat sig mot detta. Hon förklarar att hon nyligen fått diagnosen ADHD, vilket kan förklara hennes beteende. Hon tar medicin för detta och har dessutom blivit drogfri. En elektronisk övervakning skulle gynna hennes rehabilitering till skillnad från fängelsestraff.

Men varken Kriminalvården eller Förvaltningsrätten vill ge kvinnan en andra chans. Förvaltningsrätten menar att kvinnan misskötte kontakten med frivården så till den grad att inget annat än alternativ än fängelsestraff är tänkbart.

Mer läsning

Annons