Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haschodlare får tillbaka plantorna

Polisen missade att testa cannabisplantorna. Nu får Hallstaodlaren tillbaka dem – om han vill.

Annons
Beviset. Polisen bild på odlingen räckte inte för att övertyga tingsrätten att det var canabis. Foto: Polisen

Ingen tvivlar egentligen på att den 31-årige mannen från Hallstahammar odlade cannabis sativa hemma i vardagsrummet. Polisen och åklagaren är övertygad om att han gjort det. Tingsrätten säger att mycket talar för att plantorna utgör narkotika.

31-åringen har till och med erkänt att han för 10 000 kronor beställt ett odlingspaket med frön, krukor, lampor och övrig utrustning och satt i gång att odla det hela hemma i lägenheten.

Det var i juli förra året som polisen slog till mot mannen, som då var bosatt på en annan ort i Västmanland. Totalt hittade polisen 1,2 kilo växtdelar som de identifierade som cannabis samt ett antal plantor. Prover visade att 31-åringen och en bekant till honom var påverkade av amfetamin och hasch.

Men det är nu allt börjar att gå fel, i alla fall enligt tingsrätten, om man skulle få 31-åringen fälld och satt bakom lås och bom.

Polisen fotograferade plantorna och identifierade dem som cannabis sativa. Men man skickar aldrig plantorna eller växtdelarna för identifiering och för att mäta THC-halten, det vill säga vilken påverkansgrad cannabisen har.

31-åringen berättade i rätten att han inte är säker på vad han odlat eftersom han aldrig tidigare har sett någon cannabis- eller marijuanaplanta.

Han och en vän provade att röka delar från plantorna vid fyra, fem tillfällen. Det smakade varken bra eller hade någon effekt, därför tror han att han blivit lurad av säljaren.

Mannen erkänner att han var påverkad av och hade rökt hasch när polisen grep honom. Men det kom inte från den egna odlingen, utan det hade han skaffat i samband med Power Meet i Västerås.

Det här gör att tingsrätten i Västerås beslutade sig för att fria 31-åringen.

Den enda bevisningen på att odlingen utgör narkotika är således polisens identifiering av plantorna. Även om mycket talar för att plantorna utgör narkotika, inte minst mot bakgrund av den åtalades avsikt med odlingen, är det mot hans förnekande inte ställt utom allt rimligt tvivel att plantorna utgör cannabis sativa, skriver tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten beslutade också att polisens beslag av plantorna och 1,2 kilo ”växtdelar” ska hävas.

– Sådan är lagen. Blir man inte fälld har man också rätt att få tillbaka det som polisen lagt i beslag. Men man får själv begära att få ut sakerna från polisen, säger rättens ordförande Izla Staifo.

31-åringen och hans kamrat dömdes dock av tingsrätten för narkotikabrott till dagsböter. 31-åringen ska betala 4 500 kronor och hans 43-årige kamrat 1 500 kronor. Hade 31-åringen blivit dömd för odlingen hade han troligen fått fängelse.

VLT har sökt både den åklagare som varit ansvarig för åtalet och den åklagare som skötte förhandlingen i tingsrätten för en kommentar utan att lyckas nå dem.

Mer läsning

Annons