Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästutbildning i Sura får klartecken

Nu är det bestämt. Realgymnasiet i Västerås startar hästutbildning i Sura till hösten. Kommunen är positiv.

Annons

I våras skrev VLT att Real-gymnasiet i Västerås eventuellt skulle starta en hästutbildning i samarbete med Surahammars ryttarförening. Och nu är det alltså klappat och klart.

Varför blev det Sura?

– Surahammars ryttarförening har en bra anläggning. Ridskolechefen Annie Johansson Lind är en positiv chef. Hon har välkomnat oss med öppna armar, säger Annica Avelin, rektor på Realgymnasiet i Västerås.

Hästutbildningen kommer att vara en av tre inriktningar på Naturbruksprogrammet. De två andra inriktningarna, hund och djurvård, har funnits tidigare.

– Men hästinriktiningen är helt ny. Jag har jobbat stenhårt för att få en hästinriktning till vår gymnasieutbildning, säger Annica Avelin.

Undervisningen kommer att ske både i Västerås och i Surahammar.

– Det håller också på att byggas en lektionssal uppepå ridskolans café i Sura. Och vi har anställt en ny ridlärare, säger Annica Avelin.

Vad krävs för att få gå hästutbildningen?

– Intagningen sker utifrån betyg. Men hittills har alla som sökt den här utbildningen som första val kommit in, säger Annica Avelin.

– Det kommer att vara en blandning av elever. Från hästintresserade som vill umgås och klappa hästar till elever som tävlar i hoppning och dressyr i Lätt A-klass. Alla kommer att få utbilda sig på sin nivå, fortsätter hon.

Surahammars kommun är positiv till Realgymnasiets hästutbildning i Sura.

– Det är positivt och utåtriktat. Vi är glada att de kommer. Vi får en utbildning som inte finns i dag. Och utbildning är alltid bra, säger Britt-Inger Fröberg (S), ordförande kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons