Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hellre dö än hemtjänst"

Den äldre finskspråkiga kvinnan vill hellre dö än ta emot hemtjänst från kommunen. Nu säger förvaltningsdomstolen att hon måste pröva.

Annons

Den äldre kvinnan ville att en anhörig skulle vårda henne genom en anställning hos Hallstahammars kommun. Det sa socialnämnden nej till. Det här överklagades till förvaltningsdomstolen som säger samma sak.

– Vi anser att det är rimligt att kvinnan prövar det kommunen har att erbjuda, säger rådman Elisabeth Andersson, som var ordförande för rätten.

Den äldre kvinnan är rullstolsburen, har nedsatt syn och hörsel. Hennes hälsa försämras stadigt.

Kvinnans dotter och andra släktingar hjälper henne i dag för att hon ska klara sig.

Kommunen har erbjudit henne hemtjänstinsatser och trygghetslarm. Men det säger kvinnan nej till. Hon motiverar det främst med att hon inte vill ha främmande personer i sin bostad och att hon på grund av sina krämpor har svårt att ha fasta tider. Hon har uttryckligen sagt att hon hellre dör än att ta emot hemtjänst.

Den lösning som familjen har sett är en anhöriganställning av dottern.

Förvaltningsrätten säger att den har en förståelse för att kvinnan vill bli vårdad av sina anhöriga. Men att hon måste faktiskt pröva det kommunen har att erbjuda.

– Kommunen har tillgång till likvärdiga insatser som en anhörigvård skulle ha, till exempel genom finskspråkig personal. Det anser vi måste prövas i första hand, säger Elisabeth Andersson.

Målet kan överklagas till kammarrätten, men då krävs det speciella omständigheter för att rätten ska ta upp ärendet.

Mer läsning

Annons