Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlös dömd för hot mot polis

En 26-årig hemlös man i Hallstahammar hotade polisen och slog på bilar. Men för att inte förvärra hans sociala situation döms han till skyddstillsyn i stället för fängelse.

Annons

Mannen släpptes i februari i år fri från ett fängelsestraff.

Eftersom han inte hade någon egen bostad spenderade han nätterna med att gå omkring i Hallstahammar. Han missbrukade även narkotika.

Vid ett tillfälle i april larmades polisen till ett bostadsområde där mannen hade försökt ta sig in i en villa, slagit på några bilar samt tagit några plastdunkar från en husvagn och hällt ut innehållet.

När polisen kom till platsen tog mannen upp ett rör och hotade dem, samt en namngiven, icke närvarande, kollega till poliserna.

Till slut lyckades de, med hjälp av pepparsprej, övermanna 26-åringen.

Tingsrätten menar att mannen gjort sig skyldig till skadegörelse på bilarna och för att ha hällt ut innehållet ur dunkarna. Han döms även för hot mot tjänsteman – för hoten mot de två poliserna på plats – samt för narkotikabrott, både för den aktuella dagen och för två tillfällen senare på året.

Åtalet för hot mot den icke närvarande kollegan ogillades dock, liksom ett åtal för brott mot knivlagen.

Trots att mannen tidigare har dömts för bland annat stöld och narkotikabrott och att hot mot tjänsteman egentligen borde rendera i ytterligare ett fängelsestraff, anser tingsrätten att skyddstillsyn är en bättre påföljd, eftersom hans sociala situation har blivit bättre.

För de brott han dömdes skyldig till ska han betala sammanlagt 4 000 kronor i skadestånd.

Mer läsning

Annons