Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga böter för elolycka

Det blev höga dagsböter för de två män som orsakade arbetsplatsolyckan i Virsbo 2007, där två elektriker fick 16 000 volt genom kroppen.

Annons

Den ena av männen dömdes till 125 dagsböter på sammanlagt 49 000 kronor, nära maxbeloppet på 150 dagsböter. Den andra dömdes till 50 dagsböter på sammanlagt 16 500 kronor.

Olyckan skedde i september 2007, då de två elektrikerna höll på att byta elledningar åt Banverket när strömmen plötsligt slogs på. De båda männen fick 16 000 volt genom kroppen, en styrka som i vanliga fall är dödlig. Den ena av dem ramlade över fem meter ner och slog i huvudet i fallet.

Olyckan skedde genom att de två åtalade frångick rutinerna för arbetet, vilket ledde till att båda trodde att den andra kontrollerat att elektrikerna inte längre var kvar. Tingsrättens bedömning är att de två åtalade genom oaktsamhet gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott.

Åklagaren Leif H Johansson yrkade på grovt arbetsmiljöbrott, och han har ännu inte bestämt om han ska överklaga.

– Jag vet inte om målsäganden skulle orka med en till rättegång, säger han.

De två åtalade männen förnekade brott, och hävdade att misstaget berodde på stress och dåliga rutiner.

– Vi hade yrkat på frikännade så på det sättet är vi missnöjda, men samtidigt har tingsrätten beaktat många av våra argument och bedömt att brottet inte är grovt, säger Axel Eskeby, advokat till en av männen.

Han har ännu inte tagit ställning till om han ska överklaga.

De två skadade männen har fortfarande allvarliga men efter olyckan.

Mer läsning

Annons